Actualizare 16:10: „Este un dosar mai vechi, care din cunoștințele mele se închisese în 2012 printr-o neîncepere a urmăririi penale. Și eu sunt curios să văd ce element nou a apărut care a dus la o redeschidere a dosarului sau la o infirmare de neîncepere a urmăririi penale”, a spus Stelian Fuia, într-o inervenție telefonică la Digi24.
„În acest nou dosar, care are număr de 2012, până acum nu am fost contactat. Astăzi am fost chemat și am luat la cunoștință”, a adăugat Fuia.
El a susținut că nu a vrut să discute cu procurorii și a spus că este suprinzătoare această redeschidere.
Stelian Fuia a mai spus că sora și cumnatul său nu au fost chemați la DNA.
Stelian Fuia, director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea la data comiterii faptelor, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, potrivit DNA.
În acelaşi dosar sunt acuzaţi sora fostului ministru, Alexandrina State, precum şi cumnatul acestuia, Daniel State, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii spun că Stelian Fuia ar fi omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitație organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiți societății la care asociată era sora învinuitului Fuia Stelian.
Concret, învinuitul Fuia Stelian, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva instituției publice pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a unei sentințe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu ar fi formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu ar fi arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.
Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera Agrichemicals.