Ministrul Justiției a afirmat că cei peste 3.000 de participanţi la demonstraţia din Bucureşti împotriva proiectului de ordonanță privind grațierea nu sunt informați corect. Într-o intervenţie la un post de televiziune, în timpul manifestaţiei, Florin Iordache a promis că un secretar de stat va merge și va discuta cu cei aflați în stradă, transmite Agerpres.
„Eu am trimis în seara asta un secretar de stat, am vorbit cu secretarul general al Guvernului și va merge un secretar de stat să stea de vorbă cu oamenii, pentru că mi se pare că oamenii aceștia nu sunt informați corect. Din punctul nostru de vedere, este o prerogativă legală a Guvernului să putem face chestiunea aceasta. Dintr-o slabă informare, cred eu, oamenii au ieșit și se manifestă", a declarat Florin Iordache.
Până la încheierea manifestaţiei din Bucureşti, în Piaţa Victoriei nu ajunsese niciun reprezentant al Guvernului care să discute cu protestatarii.
Întrebat despre reacțiile negative din spaţiul public, ministrul a spus că ar putea fi vorba și de „dezinformare” în ceea ce privește conținutul proiectului privind grațierea.
„Așteptăm și punctele de vedere contrare, nu toată lumea trebuie să fie de acord, dar am constat că sunt anumite anomalii și disfuncționalități și de aceea încercăm să le îndreptăm. Mai sunt multe chestiuni care trebuie modificate în perioada următoare", a adăugat Florin Iordache.
Ministrul Justiției a explicat că grațierea a mai fost aplicată în anii 1998 și în 2001, iar România are în prezent 19.000 de locuri de detenție şi 28.000 de deținuți.
Întrebat dacă președintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi unul dintre beneficiarii proiectului privind grațierea, ministrul Justiţiei a replicat: „În niciun caz. La dumnealui este suspendată executarea. Legile și ordonanțele nu se fac pentru persoane. Noi discutăm de fapte. Dacă vă uitați foarte clar la faptele care sunt trecute, nu beneficiază".
Săptămâna trecută, atunci când au avut loc manifestaţii în care i s-a cerut demisia, Victor Ciorbea a declarat: „Bieți oameni care nu știu despre ce e vorba și nu au avut nici răbdarea și nici interesul să citească excepția pe care am formulat-o.” Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care nu le permite persoanelor condamnate penal definitiv să facă parte din guvern.
Citiţi şi:
FOTO & VIDEO. „Corupția ucide”. Mii de persoane au protestat în toată țara