Social-democratul Dan Ioan Popescu a deţinut portofoliul economiei din 2000 până în 2004. Doi ani după ce a predat ministerul, procurorul general a cerut ca fostului ministru să-i fie controlate declaraţiile de avere. S-a constatat astfel că Dan Ioan Popescu şi soţia sa nu pot justifica aproape 1 milion de euro. După șapte ani de procese, dosarul a fost trimis primei instanţe, Curtea de Apel Bucureşti, pentru rejudecare.
Un alt ministru al economiei chemat pe la parchet este conservatorul Codruţ Sereş. Acesta a fost ministrul economiei din 2004 până în 2006, iar acum numele său apare în două dosare penale. În cazul Hidroelectrica, politicianul este acuzat de subminarea economiei naţionale, faptă cu un prejudiciu de 165 de milioane de dolari.
Într-un alt dosar, Codruţ Sereş este judecat pentru trădare. Procurorii susţin că fostul ministru i-a furnizat unui grup de spioni informaţii confidenţiale legate de privatizări.
Succesorul acestuia, Varujan Vosganian, a scăpat de acuzaţiile de subminare a economiei după ce colegii săi senatori au respins cererea procurorilor de ridicare a imunităţii parlamentare.
„Faptele care sunt reţinute în sarcina mea, prin referatul procurorilor, constituie exclusiv decizii politice în domeniul economic, potrivit atribuţiilor mele din acea dată, ca ministru al Economiei şi Finanţelor”, a declarat Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian este acuzat că a acordat prefenţial gaze naturale, la un preţ sub cel al pieţei, combinatelor controlate de miliardarul Ioan Niculae.
Aceeaşi acuzaţie i se aduce şi lui Adriean Videanu, și el ministru al Economiei în guvernul Boc, care a preluat portofoliul Economiei, în 2008, chiar de la Varujan Vosganian (ministru al Economiei și Finanțelor în Guvernul Tăriceanu). Anchetatorii susţin că Adriean Videanu a dispus ca Romgaz să acorde gaze naturale ieftine, din producţia internă, firmelor lui Ioan Niculae. Paguba depăşeste 130 de milioane de dolari.