Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului. PSD cere amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului, spunând că mai întâi trebuie clarificate aspectele semnalate de Comisia de la Veneția și așteptată decizia CCR asupra cererii de neconstituționalitate.
Fabian Gyula este susţinut de UDMR şi PNL.
Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie, transmite Agerpres.
Înrebat dacă prevederile de revocare a Avocatului Poporului sunt destul de clare, precum solicită Comisia de la Veneția, Fabian Gyula a răspuns: “Las la aprecierea Comisiei de la Veneția, sunt mai specialiști pe aceste principii constituționale”.
Fabian Gyula a precizat că s-a pensionat din magistratură în 2020, la 49 de ani.
“Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcții de conducere. Abia după aceea am început să ocup funcții de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe același scaun, soluționând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam și de cooperarea internațională”, a declarat acesta.
Atacuri xenofobe în timpul dezbaterilor din Comisie
La dezbaterile din Comisie au fost de asemenea atacuri xenofobe la adresa propunerii făcută de coaliție pentru funcția de Avocat al Poporului. A fost întrebat cum vede autonomia Ținutului Secuiesc dar a fost acuzat de către cei de la AUR că a fost și agent al Ungariei. Replica lui a fost că va ocupa această funcție și că va respecta toate drepturile persoanelor.
PSD cere amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului. Social-democrații spun că desemnarea unui nou Avocat al Poporului înainte de “clarificarea aspectelor enunțate de Comisia de la Veneția și de decizia CCR în speță este o gravă încălcare a principiilor europene ale statului de drept”.
“După ce Comisia de la Veneția a solicitat precizări suplimentare Coaliției de guvernare, majoritatea parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR este obligată să aștepte decizia Curții Constituționale înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului.
Președinții celor două Camere ale Parlamentului trebuie să prezinte public răspunsul pe care l-au transmis sau pe care urmează să-l transmită la solicitarea președintelui Comisiei de la Veneția, domnul Gianni Buquicchio, privind temeiurile legale ale Hotărârii Parlamentului prin care a fost revocat Avocatul Poporului.
Mai mult, având în vedere că este vorba de poziția oficială a Senatului și Camerei Deputaților, președinții celor două Camere au obligația legală de a informa în prealabil toate grupurile parlamentare cu privire la răspunsul ce vizează în mod direct activitatea parlamentară.
Desemnarea unui nou titular pentru această funcție înainte de clarificarea aspectelor enunțate de Comisia de la Veneția și de decizia CCR în speță este o gravă încălcare a principiilor europene ale statului de drept”, arată comunicatul PSD.
Comisia de la Veneția a trimis președinților celor două camere ale Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, o scrisoare prin care cere “bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, catalogând-o ca o “decizie grea”.
Renate Weber a fost revocată de Parlament, în urmă cu o săptămână, din funcția de Avocat al Poporului.
În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare susţin că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.
PSD a atacat la CCR Hotărârea de revocare, spunând că este neconstituţională. Social-democrații argumentează că au fost încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia.
Editor : Alexandru Costea