Tribunalul din Londra a suspendat analiza cererii României de extrădare a lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Grigore Adamescu, decedat în închisoare, în luna ianuarie 2017, în timp ce ispășea o condamnare de patru ani și patru luni, primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători. Într-un dosar disjuns din cel al tatălui, Alexander Adamescu are pe numele său un mandat de arestare preventivă, fiind acuzat de dare de mită.
Instanța londoneză a suspendat analiza cererii României de extrădare, ca urmare a unei decizii ICSID, organismul internațional care judecă cazurile de arbitraj în investiții, creat de Banca Mondială. În decizia respectivă, ICSID recomandă României să retragă sau să suspende mandatul european de arestare emis pe numele lui Alexander Adamescu și solicitarea asociată de extrădare.
Apărătorii omului de afaceri susțin că acesta ar fi o victimă a „persecuțiilor politice” și că mandatul de arestare ar fi fost emis abuziv, doar pentru a împiedica procesul de la ICSID, început după ce Alexander Adamescu și compania The Nova Group NV au dat în judecată statul român, în decembrie 2015. Tot reprezentanții lui Alexander Adamescu susțin că Tribunalul arbitral ICSID ar fi decis retragerea mandatului european de arestare, ceea ce nu reiese și din decizia ICSID din 29 martie 2017.
În 26 mai 2016, instanţa supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.
Anterior, în 19 mai, Curtea de Apel Bucureşti dispusese emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA.
În ordonanţa procurorilor se arată că „în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan”.
Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi în judecată Dan Adamescu, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi mai mulţi practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă.
În 27 mai, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a plătit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale.