EXCLUSIV. „Junimea” de la Jilava şi Rahova. Neregulile descoperite de Inspecţia Judiciară a CSM în cazul scriitorilor din închisori

Data publicării:
scriitori

Penitenciarele s-au transformat în adevărate cenacluri literare. În ultimii doi ani, la Rahova, 23 de condamnaţi au făcut cereri pentru elaborarea a 73 de lucrări ştiinţifice. Comisiile de eliberare condiţionată au admis din start 69 de cereri.

Într-un top al „scriitorilor de ocazie”, Dinel Staicu şi Dan Voiculescu şi-au trecut în CV câte 8 lucrări ştiinţifice, scrise în cei aproape doi ani. Dorinel Mucea are 7 lucrări, Gheorghe Mencinicopschi 5, Ioan Niculae 4, Dan Diaconescu 4, Gheorghe Popescu 3, Nagy Zsolt 2.

Chiar dacă o parte dintre ei nu au cerut să fie puşi în libertate pe baza cărţilor deja scrise, comisiile de eliberare condiţionată din Penitenciarul Rahova au încheiat deja procesele verbale de analiză a lucrărilor, însă nu au precizat numărul de zile câştigate de deţinuţi în schimbul cărţilor.

Şi la Penitenciarul Jilava s-a scris mult în ultimii ani. 30 de condamnaţi au vrut să lucreze la 67 de lucrări ştiinţifice. 64 dintre cărţi au fost aprobate, 3 nu.

Sorin Roşca Stănescu a scris 3 cărţi, la fel şi Mihai Stoica 3. Adrian Năstase a bifat o lucrare, ca şi Ioan Niculae, Gheorghe Popescu, Emilian Frâncu și Corneliu Iacobov.

Inspecţia judiciară a ajuns la concluzia că cererile de elaborare a lucrărilor au fost analizate superficial.

În toate situaţiile, s-a constatat că procesul verbal înaintat instanţei de judecată care se completează pe formular tipizat este sumar, fără a cuprinde niciun fel de date referitoare la lucrarea ştiinţifică redactată şi fără a rezulta numărul de zile câştig, rezultate expres ca urmare a acesteia, ci doar numărul total de zile câştigate ca urmare a muncii prestate, se spune în raport.

La Poarta Albă, 16 condamnați au făcut demersuri pentru a scrie lucrări științifice. Dintre ei, 6 au fost deja eliberați condiționat. 10 au primit la schimb zile de libertate. Ioan Becali și Cristian Borcea au beneficiat de câte două luni, iar Victor Becali, Maricel Păcuraru şi Miron Mitrea de câte una.

George Becali a câștigat 150 de zile de libertate de pe urma celor 5 cărţi scrise după gratii. Inspectorilor judiciari le-a atras însă atenţia timpul extrem de scurt pe care l-a avut patronul Stelei pentru elaborarea lucrărilor.

Pentru fiecare lucrare, condamnatul a solicitat un interval de timp ce variază între 10 zile și maximum 15 zile, în condițiile în care i s-a aprobat un program de lucru de 1-2 ore pe zi, și doar în zilele de lucru ale săptamânii.

Cătălin Voicu a avut parte la Penitenciarul Găeşti de o comisie mai aspră, care nu i-a aprobat zilele de libertate după ce a constatat că fostul senator a scris o lucrare ştiinţifică în doar 2 zile.

Bogdan Popovici, condamnat în dosarul Trofeul Calității, a primit 20 de zile pentru a scrie cartea, dar a tipărit lucrarea chiar a doua zi.

La Colibaşi, fostul preşedinte al comisiei centrale a arbitrilor, Gheorghe Constantin, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Mită pentru arbitri, a scăpat de 60 de zile de detenţie pentru două articole de 10 pagini despre fotbal. Iar avocatul Constantin Laurenţiu Gheorghe, fostul apărător al finanţatorului FC Argeş Piteşti, Cornel Penescu, condamnat şi el la 7 ani de închisoare pentru lipsire de libertate, a scris un articol de doar 4 pagini despre principii juridice pentru care a câştigat 30 de zile.

Inspecţia Judiciară spune că există probleme şi la instanţele de judecată. Magistraţii se limitează doar la a constata numărul de zile câștigate de condamnați. Preiau cifrele din procesele verbale ale comisiilor din penitenciare, fără analiză.

Inspectorii judiciari spun însă că de vină este legea care stabileşte că instanța de judecată nu are competență în analiza modului de obținere a zilelor de câștig ca urmare a elaborării lucrărilor științifice.

Pentru a stopa fenomenul, CSM vrea modificarea de urgenţă a legii care ajută deţinuţii să beneficieze de reducerea consistentă a pedepsei.

Includerea în proiectul regulamentului definiţia sintagmei lucrare ştiinţifică. Elaborarea de lucrări ştiinţifice doar în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare, dovada specializării persoanei private de libertate în domeniul în care doreşte elaborarea lucrării ştiinţifice,” spune Mircea Aron, preşedintele CSM.

Raportul Inspecției Judiciare nu este singurul. În ultimii 7 ani, Corpul de Control al ministrului Justiției a realizat 55 de verificări în sistemul administrației penitenciare. În 2012, după un astfel de control, conducerile din penitenciare și comisiile de eliberare condiționată au fost avertizate să respecte prevederile legale pentru a se evita recompensele de ieșire din penitenciar în mod subiectiv și nejustificat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...