EXCLUSIV. Interceptări în dosarul lui Mircea Govor: Cum se certau PSD și PNL pe numiri la Fisc
Contestațiile au fost depuse atât de Mircea Govor, cât și de Direcția Națională Anticorupție. În același dosar este urmărit penal deputatul PSD Andrei Dolineaschi, iar Liviu Dragnea, președintele PSD a fost audiat ca martor.
Mircea Govor este acuzat de procurori de folosirea influenței și autorității funcției de președinte al organizației județene a PSD și pe aceea de vicepreședinte al CJ Satu Mare în scopul dobândirii unui folos necuvenit.
Procurorii spun că Mircea Gogor, folosindu-se de autoritatea funcțiilor sale, în perioada august-octombrie 2013, și-a impus apropiații pe funcții de conducere în cadrul structurilor teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din județul Satu Mare. El ar fi cerut sprijin de la Liviu Dragnea, atunci președintele executiv al PSD, și de la Andrei Dolineaschi, la vremea respectivă secretar general al PSD, actual deputat.
Numirile pe funcții, solicitate de Govor, au fost făcute prin ordine semnate, în perioada august-octombrie 2013, de către Gelu Diaconu, președinte ANAF, potrivit DNA.
Procurorii mai susțin că Mircea Govor a mai intervenit la Florin Tunaru, vicepreședinte ANAF și la Costin Mihai, director general al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Cluj.
Pe funcții, prin astfel de metode, au fost impuși, între alții Ardelean Mircea Vasile și Pop Marius.
La percherzițiile de la domiciliul lui Mircea Ardelean au fost găsite mai multe coli albe, pe care apar mențiuni olografe cu privire la modalitatea în care trebuiau să fie împărțite funcțiile de conducere și de execuție vacante în cadrul instituției pe care urma să o conducă. Singurul criteriu de obținere a funcției era apartenența la PSD, potrivit DNA.
Cum făcea USL, în 2013, numirile pe funcții în structurile ANAF. Disensiuni între PSD și PNL - fragment din referatul DNA
Procurorii arată că, la data pe 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanțe („Păi pentru că o avut Ştef o discuţie cu Chiţoiu şi o zis că tre' să vorbim o treabă cu dumneavoastră şi până atunci nu poate zice nimic... şi despre asta o fost vorba…am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră”), însă Liviu Dragnea i-a răspuns că Daniel Chițoiu, Ministrul Finanțelor Publice, nu i-a comunicat nimic în acest sens.
În continuarea discuției, Mircea Govor și-a exprimat deznădejdea că problema numirilor „îs atâta de încurcate de… Dar fără dumneavoastră…”, la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chițoiu despre această problemă.
A doua zi, Govor Mircea îi reamintește lui Andrei Dolineaschi să nu uite de Antifraudă, dovadă că liderul politic era extrem de interesat să își numească persoane obediente și în această structură nou înființată (Direcția Generală Antifraudă).
La data de 12 septembrie 2013, Mircea Govor, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuție extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanțe, aceștia garantându-i „că se rezolvă”.
De asemenea, pentru a evita să abordeze chestiuni compromițătoare prin telefon, Andrei Dolineaschi i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, numitul Petric Octavian, ce trebuie să facă „ca să deblocheze situația de acolo”, referindu-se la faptul ca Govor (PSD) să ajungă la o înțelegere cu decidenții din cadrul PNL Satu Mare (Ștef Adrian și Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pentru numiri în funcțiile vacante:
Petric: Alo ?
GOVOR MIRCEA VASILE: Servus Tavi!
Petric: Servus domnu Preşedinte!
GOVOR MIRCEA VASILE: Ce faci?
Petric: Uite, în Germania sunt.
GOVOR MIRCEA VASILE: Că m-o sunat măi ăsta, Andrei, ţi-o dat ceva să-mi dai mie?
Petric: Nu...
GOVOR MIRCEA VASILE: Păi cum nu, că o zis că... o vorbit ceva cu tine, sau ce?
Petric: Da, da, da, aşa, o să vorbesc cu tine... luni dimineaţa, vin la tine.
GOVOR MIRCEA VASILE: Păi io plec la Bucureşti că... io l-am întrebat ceva pe temele astea şi o zis că „nu v-o spus nimic ă... Tavi Petric?” Păi zic, „nimic.”
Petric: Păi nu, că nu ne-am întâlnit, da, păi atâta zicea, că legat de Finanţe să te înţelegi cu... ăia, să fie o singură listă, să nu, că ăia revendică nu ştiu ce, PNL-ul merg cu altă listă... noi dăm o listă şi ăia merg cu altă listă...
GOVOR MIRCEA VASILE: Da' nu are cum să fie și pentru că io nu sunt de acord ca să fac io cu PNL-ului” (...)
Cei de la PNL, nemulțumiți
Anchetatorii notează că numirile pe funcții doar a unor membri PSD i-a nemulțumit pe Adrian Ștef și Silaghi Ovidiu, președintele PNL Satu Mare, deoarece PNL nu deținea niciunul dintre posturile de conducere pe inspecție fiscală, în ciuda faptului că Mircea Govor a recunoscut că „de aia controlul s-a împărțit în două, ca unul să meargă la ei, unul la noi”, adică cele două posturi să fie împărțite între PSD și PNL.
De altfel, Mircea Govor ar primit aceste ordine temporare pe mail, în ciuda faptului că acestea au ajuns oficial la sediul AJFP Satu Mare de abia în data de 6 august 2013.
În aceeași zi, Ioan Mircea Ardelean îi transmite lui Mircea Govor următorul SMS: „Va rog sa imi trimiteti propuneri pt Carei, Tasnad, Negresti. Aveti posturile vacante in documentatia care v-am dat-o”. Astfel, spun procurorii, rezultă că întreaga procedură privind reorganizarea finanțelor publice din județul Satu Mare era controlată de Mircea Govor.
A doua zi, Mircea Govor are o discuție în contradictoriu cu Adrian Ștef, din care se desprinde cu ușurință concluzia că posturile vacante din organigrama AJFP Satu Mare urmează a fi ocupate doar în urma unor negocierilor purtate între liderii politici ai PSD și PNL, neavând importanță criteriul profesional:
„Domn (Ștef Adrian-PNL): Da !
GOVOR MIRCEA VASILE (PSD): Măi Adi!
Domn: Da.
GOVOR MIRCEA VASILE: Io am circul de pe lume aici măi!
Domn: Na, ce s-o întâmplat?
GOVOR MIRCEA VASILE: Păi da’ astea nu-s măi, acesta, în primul rând acesta pe care l-ai pus tu la Negreşti îi de la PDL şi măi, îţi spun io…
Domn: Măi !
GOVOR MIRCEA VASILE: Na bun, acuma Adi, îţi spun ceva, toţi îmi sar în cap, toată lumea îmi sare în cap de acolo…
Domn: Mircea, ascultă-mă te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE: Da.
Domn: Te rog frumos ascultă-mă.
GOVOR MIRCEA VASILE: Da.
Domn: Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem….
GOVOR MIRCEA VASILE: Adi, nu-i aşa, că astea locuri cheie, dă-le dracului să le f… că acum oamenii ăştia ştiu…
Domn: Stai măi un pic atuncia, te rog nu mă suna de faţă cu oamenii! Dacă vrei discutăm noi separat chestiunea asta.
GOVOR MIRCEA VASILE: Nu-i bai, io opresc, io sun la Bucureşti şi opresc numirile.
Domn: Na opreşte, opreşte cum vrei tu, asta este, n-am ce să fac, dacă tu discuţi cu oamenii mei pe care io îi fac şi io îi pun, tu îi opreşti, io n-am discutat niciodată, nici o propunere de a ta.
GOVOR MIRCEA VASILE: Na bine Adi, îi vorba, ştii ce spun ăştia, de ce luaţi de la PDL măi, ne-o f… într-una şi acum îi luaţi voi şi îi faceţi PNL…
Domn: Mircea, ascultă-mă te rog frumos, dacă vrei să discutăm nu discuta cu mine îi şedinţă… te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE: Da’ unde eşti acum ?
Domn: Îs la birou, da’ n-am discutat niciodată nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.
GOVOR MIRCEA VASILE: Da Adi, Adi, stai un pic, că şi asta îi o chestie, da’ io, io efectiv nici io n-am spus până acum nimic, da’ asta, îmi spun oamenii ăştia acesta domnule, o venit de la PDL acum şi într-una o fost în circ şi în scandal cu el şi acum l-a şi luat voi ca să continuăm circul şi scandalul, dă-le dracului măi!
Domn: Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am închis subiectul când vine Ovidiu (se referă la Ovidiu Silaghi) să şi le f…, io am închis subiectul, gata ! Nu mă mai interesează! Nu mă mai interesează!”
- Etichete:
- interceptari
- psd
- pnl
- satu mare
- mircea govor
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News