Bandele din România care vizează mai multe oraşe europene se folosesc de cursele aeriene low-cost pentru a comite infracţiuni, după care se întorc acasă, de multe ori chiar în aceeaşi zi.
„Ei zboară la bordul unor curse low-cost, dau câteva lovituri într-un oraş şi se întorc la timp pentru ceai. Este foarte diferit pentru poliţia locală să răspundă acestui lucru”, a declarat Rob Wainwright, directorul Europol, potrivit express.co.uk.
Cele mai multe infracţiuni puse în seama unor români sunt fraudele bancare şi furtul din buzunare. Potrivit Europol, 90 % dintre furturile cu cardul de pe teritoriul Europei sunt comise de români şi bulgari.
„Avem acest fenomen al bandelor infracționale călătoare, care a devenit mult mai prevalent în ultimii trei-patru ani: bande din Lituania, Polonia şi România opereaza în 20 sau chiar mai multe ţări”, a mai spus Rob Wainwright, directorul Europol.
Oficiul de poliţie al Uniunii Europene a identificat, până acum, 240 de astfel de grupuri infracționale din România. Acestea reprezintă 6,7% din totalul reţelelor criminale active în Europa.
Cu toate acestea, reprezentanţi Europol spun că ameninţarea bandelor de români nu va creşte semnificativ din ianuarie 2014, când se vor ridica restricțiile de pe piața muncii pentru români și bulgari.