Au fost sancţiuni severe la Poliţia Capitalei, după ce ofiţerii de la arest l-au scos din celulă pe omul de afaceri Adrian Sârbu şi l-au dus la o clinică de stomatologie din Bucureşti fără cătuşe. S-a întâmplat de două ori luna aceasta şi, cel puţin o dată, omul de afaceri a fost văzut plimbându-se spre cabinet ca un om liber.
Acum, adjunctul poliţie Capitalei plăteşte cu funcţia. Luna viitoare iese la pensie, iar şeful Poliţiei Române nu a fost de acord să îl menţină în funcţie după incident. În plus, ofiţerii care s-au ocupat de escorta lui Adrian Sârbu au fost mutaţi la o altă subunitate de poliţie. De ce nu i-au pus cătuşe omului de afaceri nu s-a stabilit deocamdată. Nu este, însă, singurul incident de acest fel. Poliţiştii au fost în centrul unei achete asemănătoare după ce au scos-o pe Elena Udrea cu cătuşe din sediul DNA, dar cu mâinile libere din maşina cu care au dus-o la arest.
Analistul Emil Hurezeanu a comentat, la Digi24, incidentul.
„Doamna Kovesi (Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, n.r.) pe mine m-a lămurit. A spus că e vorba de un regulament al Ministerului de Interne, cel care prevede portul cătuşelor în public în timpul cercetării, în timpul arestului preventiv”, a spus Emil Hurezeanu.
„E o chestiune de reflectat: există un pericol public, există o dimensiune de încercare de a provoca teamă, angoasă, panică celor care ar putea fi ca ei? „Nu fiţi ca el, cel în cătuşe!”. Şi asta pot să înţeleg. (...) Se discută, se balansează. Unii fac legile, alţii fac regulamentele, DNA-ul îşi face treaba şi televiziunile o reflectă. E de văzut. Care este filosofia acestei societăţi? Este o filosofie a retoricii cătuşelor? Este o filosofie a dreptăţii până la capăt şi cu orice chip? Se confundă dreptatea până la capăt şi cu orice preţ cu secvenţele acestea intermediare, nerelevante din perspectiva dreptăţii până la capăt? Dar poate relevante din perspectiva dreptăţii cu orice preţ şi cu orice chip, în sensul aşteptării unei societăţi îmbolnăvite de corupţie, care ştie că a fost capturată de nuclee de briganzi”, a comentat analistul.
„Îmi închipui că este un fel de formă de autoapărare socială într-o democraţie instituţională slabă. (...) Cred că toată lumea ar trebui să stea pe gânduri”, a mai spus el.
„De ce trebuie să ne grăbim cu sentinţele? E o grabă care nu face decât să încurajeze această precipitare înspre rău, admiţând că răul, la capătul drumului, există şi este sancţionat acolo de cine şi când trebuie, prin sentinţă. E o fugă înspre rău, care nu-l previne, nu-l limitează, ci îl accentuează”, a completat Emil Hurezeanu.
Urmăriți comentariul integral în materialul video de mai sus.