ELIBERAT. George Copos citează din filosoful Nietzsche și spune că a făcut două erori enorm de mari
ACTUALIZARE 17.56. George Copos a părăsit penitenciarul. El a declarat că a fost „foarte greu” în închisoare, dar că „a avut întotdeauna încredere în justiție”.
„A fost o experiență extrem de grea, pe care n-o doresc nimănui”, le-a spus George Copos jurnaliștilor.
„Am făcut două erori. Enorm de mari: am intrat în politică și am cheltuit 30 de milioane de euro la fotbal”, a declarat Gheorghe Copos despre motivele care, crede el, l-au dus la închisoare.
Omul de afaceri a povestit cum a ajuns să scrie cele cinci cărți în detenție și cum a rezistat în închisoare: „Știi ce înseamnă să stai 400 de zile să te gândești să treacă timpul? Citești. Înseamnă totul pentru un om lipsit de libertate. Am citit cât n-am citit în viața mea. Veți găsi în lucrările mele teme care nu au fost abordate. Important e să știi ce ai de făcut”, a mai spus Gheorghe Copos, mărturisind că a dormit doar patru ore pe noapte.
A citit mult, dar a avut noroc cu filosoful Nietzsche: „Aşa cum spunea şi Friedrich Nietzsche: Ce nu te omoară, te întăreşte. Şi tot Friedrich Nietzsche spunea: Dacă ai un DE CE pentru ce să trăieşti atunci înduri orice suferinţă”.
Omul de afaceri a reuşit să-şi reducă 150 de zile din pedeapsă pentru că a lucrat la atelierul de tâmplărie şi a scris cinci cărţi.
„Am citit marii filosofi. Veți găsi în lucrările mele teme care n-au fost abordate niciodată de specialişti în domeniu. Este important să ştii ce ai de făcut în ziua aceea, în noaptea aceea. Eu am dormit patru ore pe noapte”.
A fost eliberat din penitenciar marți seara, pentru că a scris lucrări ştiinţifice şi s-a purtat bine. Judecătorii l-au iertat de aproape trei din cei patru ani de închisoare la care a fost condamnat.
„A fost o experiență extrem de grea și una dureroasă, nu o doresc nimănui, nici măcar dușmanilor mei”, a mai declarat omul de afaceri. „Ce nu te omoară te întărește”, a adăugat el.
Copos susține că și-a ispășit pedeapsa „cu demnitate”, deși i-a fost foarte greu.
„Sunt 400 de zile în care am putut să meditez”, a mai spus fostul vicepremier. El s-a declarat extrem de îngrijorat de ceea ce se întâmplă cu capitalul românesc. „Oameni care au creat sute de mii de locuri de muncă, au făcut investiții, sunt, din păcate, în închisoare. E nedrept”, a comentat Copos.
Omul de afaceri a mai spus că pentru el important este să fie sănătos și a precizat că se va duce direct la spital pentru a-și verifica starea de sănătate.
El a mărturisit că se simte rușinat pentru ceea ce i s-a întâmplat, după ce a creat 5.000 de locuri de muncă și a plătit statului milioane de euro. În plus, spune că propriii copii nu vor să mai rămână în România. Întrebat dacă el mai rămâne în România, omul de afaceri a răspuns că nu poate să spună.
George Copos e acum liber, dar nu a scăpat probleme. Mai este judecat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Loteria 2 pentru infracţiuni de spălare de bani, fals şi manipularea pieţei de capital. Alături de el mai sunt cercetaţi Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş.
George Copos va fi eliberat condiţionat, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia luată de Tribunalul Bucureşti fiind definitivă, astfel că fostul patron al Rapidului va pleca marţi din penitenciar.
În perioada detenției, George Copos a scris cinci cărți.
Reamintim că în 25 august 2014, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I. În momentul în care a primit această pedeapsă, Copos se afla încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani şi opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.
În primul dintre dosare, Copos era acuzat că a făcut afaceri "profitabile" cu Loteria Română, în urma cărora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu şi-a plătit obligaţiile fiscale, el ascunzând faptul că deţine 38 de spaţii comerciale, prin aşa-zisa vânzare a acestora către Compania Naţională Loteria Română.
În cel de-al doilea dintre dosarele în care Copos a fost condamnat la închisoare cu executare, în 4 martie 2014, el s-a dovedit a fi vinovat că s-a implicat în efectuarea de tranzacţii ilegale în cazul transferurilor unor fotbalişti către cluburi din străinătate.
Alături de ceilalţi oameni de fotbal implicaţi în acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News