Elena Udrea vrea să scrie o carte. „Mulți nu văd adevărul din cauza tocurilor mele”

Data publicării:
UDREA LA IICJ 15-1.05

Oamenii se așteaptă să fii schingiuit, este o mentalitate de Ev Mediu, a acuzat Elena Udrea. Ea a spus că într-o cameră de nouă metri pătrați pe care o împart patru persoane este imposibil să nu ieși un om bolnav, cu probleme la coloană, de pildă.

„M-am gândit că ar trebui să scriu o carte despre cele 72 de zile în cătuşe. Pe toată lumea ar marca să fie arestat. Nu este vorba de Elena Udrea, nu este vorba de un om politic, este vorba că oricine poate ajunge acolo şi va trăi o dramă. Statul român nu poate asigura astăzi condiţii decente de arest preventiv. Condiţiile sunt inumane. De aceea sunt şi atât de multe condamnări la CEDO. Ştiu că foarte mulţi oameni gândesc arestarea preventivă, penitenciarul, ca pe o pedeapsă mai mare decât lipsirea de libertate. Ştiu că foarte mulţi cred că dacă ajungi acolo trebuie să fii, eventual, schingiuit. Din păcate, aceasta este o mentalitate de Ev Mediu. Pedeapsa este privarea de libertate şi nu umilirea cuiva sau îmbolnăvirea cuiva, pentru că de acolo, cel mai sigur, ieşi un om bolnav", a spus Elena Udrea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Fostul ministru a adăugat că s-a gândit doar la un eventual sumar pe care l-ar putea avea o astfel de carte.

„Dacă ajungi acolo înţelegi că într-o cameră de nouă metri pătraţi nu ai cum să stai decât fie în picioare, fie întins pe pat, nu există altă variantă, iar după luni de zile de stat în aceste condiţii mergi cu greu şi sigur te îmbolnăveşti de afecţiuni ale coloanei", a explicat Elena Udrea, referitor la condiţiile din arest.

De asemenea, Elena Udrea a povestit că de când a fost plasată în arest la domiciliu nu face altceva decât să citească şi să scrie.

„E mai bine (în arest la domiciliu - n.red.), pentru că am un dosar de 81 de volume şi în arest mă întâlneam cu avocatul într-o cuşcă, iar actele pe care avea să mi le comunice le introducea printr-o fantă de un milimetru. Mi-ar fi trebuit, probabil, luni de zile să ajung să pot studia dosarul în care sunt acuzată. Pe de o parte, este acest avantaj uriaş de acasă, ca să te aperi mult mai bine şi, pe de altă parte, cred că este normalitatea în ceea ce priveşte cercetarea penală a unei persoane. Normalitatea este ca aceste proceduri să se întâmple cu inculpat în stare de libertate", a spus Udrea.

Pe de altă parte, fostul ministru a adăugat că îşi doreşte să facă în continuare politică.

„Nu am spus că de astăzi mă apuc să fac din nou politică, ci că îmi doresc şi pe mai departe să continui să activez în politică şi cred că este nevoie de oameni care să îşi asume să schimbe ceea ce este de schimbat în această ţară - de la legile care sunt haotice şi care generază abuzuri, la atitudini, pentru că vedem că cei care ar trebui să conducă această ţară încearcă să se protejeze", a conchis Udrea.

Elena Udrea şi fostul ei soţ, Dorin Cocoş, s-au aflat sub acelaşi acoperiş pentru prima dată de când au fost eliberaţi din penitenciarul Târgşor şi, respectiv, Arestul Poliţiei Capitalei. Cei doi au mers vineri la Înalta Curte, acolo unde magistraţii urmau să se pronunţe care sunt măsurile preventive necesare în cazul celor doi. În cazul lui Dorin Cocoș, magistrații au decis prelungirea cu o lună a arestului la domiciliu.

Elena Udrea este trimisă în judecată în dosarul Gala Bute, iar fostul său soţ, Dorin Cocoş, este judecat în dosarul Microsoft. Amândoi sunt în prezent arestaţi la domiciliu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri