Noile acuzaţii aduse Elenei Udrea de procurorii anticorupţie sunt construite în urma denunţurilor făcute de apropiaţii acesteia. De curând, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, fotografiată la Paris alături de Alina Bica şi Elena Udrea, a mărturisit procurorilor că împreună cu Tudor Breazu, administratorul moşiei Elenei Udrea de la Nana, şi cu fostul consilier al acesteia, Ştefan Lungu, au fost rotiţele care învârteau mecanismul corupţiei pus la cale de fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului.
„(...) Am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea în care urmau să fie transferaţi aceşti bani şi ea mi-a spus să îi iau prin intermediul societăţii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun.”, se arată în referatul DNA.
Fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii a declarat că aproape orice contract semnat de Ministerul Dezvoltării şi Turismului era taxat în momentul în care era atribuit. Firmele virau 10% din valoarea lucrăilor în contul societăţii administrate de Ştefan Lungu. Pentru a da o aparentă legalitate sumelor obţinute în felul acesta, fostul consilier al Elenei Udrea vira banii în conturile firmelor controlate de Tudor Breazu şi semna cu el un contract de consultanţă. Tudor Breazu îi scotea numerar şi-i preda Anei Maria Topoliceanu, care, în cele din urmă, îi ducea Elenei Udrea.
Fosta candidată la preşedinţie vrea să demonstreze că este nevinovată.
Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea: Nu este sănătos pentru justiția din România să luăm ca un lucru bătut în cuie ce spun procurorii.
Elena Udrea s-a apărat, prin intermediul unei postări pe Facebook în care susţine că noua cerere de arestare preventivă este un exces al procurorilor. Crede că anchetatorii vor să pună presiune pe judecătorii care judecă cererea ei de eliberare din arest.
Traian Băsescu: În ce o privește pe Elena, convingerea mea este că în instanță, când procesul se va derula, va fi capabilă să își dovedească nevinovăția. Am încredere în acest om, când un judecător va spune că e vinovată, voi recunoaște decizia judecătorilor, dar e o fază premergătoare. E o situație de Guinness Book, e o avalanșă pentru care trebuie să fii tare ca să reziști.
Procurorii insistă însă că doi ani la rând, în 2010 şi 2011, Elena Udrea şi Ana Maria Topoliceanu ar fi primit peste 300.000 de lei de la administratorul unei firme ca să deblocheze plata unor contracte semnate cu statul. O altă societate, Termogaz, abonată la lucrări plătite din buget, ar fi donat 700.000 de lei în conturile societăţii controlate de fostul consilier al Elenei Udrea. Banii ar fi fost folosiţi la plata publicităţii şi a unor servicii de monitorizare a presei pentru Elena Udrea şi Partidul Democrat Liberal. Sume impresionante de bani, despre care Ana Maria Topoliceanu nu vrea să mai vorbească.
Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii:
Nu am nimic de declarat.
Nici referitor la acel comision de 10%.
Nu, nu am nimic de spus.
Procurorilor însă le-a spus că a dus mita Elenei Udrea în biroul de la Ministerul Turismului şi la reşedinţa acesteia din cartierul bucureştean Floreasca.
Alteori, arată procurorii în noua cerere de arestare, banii ar fi ajuns la Elena Udrea prin intermediul fostului secretar general al Ministerului Turismului, Gheorghe Nastasia, care a scăpat de arest după ce a răspuns în amănunt întrebărilor puse de procurori. El a mărturisit că i-a dus 900.000 de euro, numerar, Elenei Udrea. Alţi 3 milioane de lei au intrat în conturile fostului boxer Rudel Obreja, ca sponsorizare în gala Bute. De fapt, suma reprezenta condiţia pusă de Elena Udrea pentru a primi banii la zi pentru mai multe contracte.