Jumătate din funcţiile de conducere din Direcţia Naţională Anticorupţie rămân vacante, ca prim efect al ordonanţei de urgenţă prin care Executivul a modificat, din nou, legile Justiţiei. Este vorba despre şeful interimar al structurii, Nistor Călin, şi doi dintre şefii de secţii. Nu numai DNA este afectată, ci şi celelalte parchete mari.
În cadrul DNA sunt șase funcții de conducere pentru care numirea se face prin decret semnat de președintele României. În acest moment, procurorul șef este delegat pe funcție. În aceeași situație se regăsesc și șeful structurii de combatere a corupției și șeful secției judiciare.
Ei ar urma să părăsească aceste funcții în termen de 45 de zile de la momentul în care ordonanța de urgență adoptată ieri de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.
La Parchetul de pe lângă instanța supremă, doi dintre șefii de secții sunt numiți interimar prin hotărâri ale secției pentru procurori de la CSM. Este vorba despre secția de resurse umane a Parchetului general și despre secția judiciară.
Și la DIICOT există o astfel de situație. Unul dintre cei doi adjuncți, Giorgiana Hosu, este numită de secția pentru procurori pentru un mandat interimar cu durata de șase luni.
Toate aceste mandate ar urma să înceteze ca efect al noii ordonanțe. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea că această prevedere a fost introdusă în OUG tocmai pentru a asigura stabilitatea la vârful marilor parchete.
Ministrul este însă contrazis atât de Parchetul general, cât și de procurorii din CSM. De asemenea, opoziția parlamentară l-a criticat pe Tudorel Toader.