Subiectul numirii procurorilor șefi la Parchetul General și la Direcție Națională Anticorupție a fost dezbtătut în ediția de luni a „Jurnalului de seară” de la Digi24 de Ecaterina Andronescu, senator, președinte PSD București, Alexandru Nazare, deputat PDL, fost ministru al Transporturilor, Alexandru Radu, politolog, și Sorin Ioniță, președintele organizației Expert Forum.
Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, s-au întâlnit azi, la Parlament, în biroul preşedintelui Senatului. Nu a fost o şedinţă în care să fie discutată numirea Laurei Codruţa Kovesi la conducerea DNA, subiect pe care cei doi lideri ai USL au opinii divergente, sau despre ruperea Uniunii, ci despre procesul de revizuire a Constituţiei, a afirmat liderul liberal înainte de şedinţă. Cei doi copreședinți ai USL au făcut declarații separat pe această temă.
„Eu nu cred că aceasta este o problemă în care politicul trebuie să se implice. Este un atribut clar dat ministrului Justiției, fie el și ministru interimar. Problema asta trebuie rezolvată, pentru că trenează de foarte multă vreme. Poate că este norocul domnului Ponta sau ghinionul domnului Ponta că s-a nimerit să fie interimar la Justiție în această perioadă, dar cred că trebuia oricum soluționată, indiferent cine ar fi fost acolo”, a declarat senatorul PSD Ecaterina Andronescu, la Digi24.
Ecaterina Andronescu a spus că Daniel Morar nu mai poate fi în cărți pe lista de propuneri pentru că a fost numit judecător al Curții Constituționale de președintele Traian Băsescu.
„Cred că era un motiv foarte important. Legea prevede niște atribuții clare. Sunt atribuțiile ministrului Justiției, avizul CSM și numirea de către președinte. Restul nu cred că trebuie să îi dăm nicio conotație politică”, a afirmat Ecaterina Andronescu.
„Dacă mă întrebați strict personal pe mine, eu cred că justiția ar trebui lăsată exclusiv în afara politicului, iar asociațiile profesionale, care își cunosc membrii, ar trebui să aibă un cuvânt de spus asupra numirii judecătorilor, procurorilor, CSM-ului și așa mai departe. În acest moment avem o legislație. Nu putem să ieșim din ea decât dacă o schimbăm”, consideră Ecaterina Andronescu.
În ceea ce privește plecarea Monei Pivniceru de la conducerea Ministerului Justiției, Ecaterina Andronescu a afirmat că fostul magistrat și-a dorit mai mult să fie judecător la CCR.
„Că doamna Mona Pivniceru dorea să ajungă la Curtea Constituțională și a fost susținută de Senat și a obținut votul senatorilor nu este un lucru care s-a făcut în spatele ușilor închise. Este judecător de carieră, își dorește să fie judecător, mai mult decât și-a dorit să rămână ministrul Justiției, mi se pare că lucrul ăsta s-a întâmplat într-o manieră cât se poate de firească”, a comentat senatorul PSD.
Dacă Ecaterina Andronescu a apreciat activitatea Monei Pivncieru la conducerea Ministerului Justiției, prin lansarea unui concurs pentru desemnarea șefilor procurorilor, Alexandru Nazare consideră că este un eșec al fostului ministru faptul că în acest moment nu au fost numiți noi șefi la Parchetul General și la DNA.
Alexandru Nazare (PDL): „Sper să avem odată numirile făcute, ca să putem să ștergem cât de cât rușinea și penibilul de care ne-am acoperit în fața partenerilor europeni”
„Ceea ce se întâmplă acum este de fapt decontul acțiunilor USL din vara anului trecut. Au ajuns la guvernare într-un moment în care nu au luat în calcul, așa cum ar fi trebuit, dialogul cu Comisia Europeană și nici cu FMI. În privința raportului cu Comisia Europeană, au neglijat foarte mult din obligațiile pe care le aveam, în special unele foarte importante din MCV, ceea ce a generat acea scrisoare a domnului Barroso, în care ni se spunea că trebuie să nominalizăm imediat procurorii. De atunci au trecut alte cinci, șase luni, în care nu s-a mai întâmplat nimic”, este de părere Alexandru Nazare, deputat PDL, fost ministru al Transporturilor.
„În acest moment văd că este o adevărată ceartă între Antonescu și Ponta și nu mă încălzește cu nimic acest subiect. Problema este performanța lor la guvernare. (...) Ce trebuia să facă e să respecte ceea ce aveam de făcut în MCV, ce ne-am asumat ca țară membră UE – ni se cere să respectăm independența anumitor instituții și acest Guvern și premierul în special din acest punct de vedere”, este de părere deputatul PDL.
„Tiberiu Nițu la Parchetul General și Laura Codruța Kovesi la DNA, ăsta pare să fie planul. Tiberiu Nițu văd că este asumat de domnul Ponta, nu a putut să găseascu un personaj mai potrivit pentru această funcție și sper, spre binele nostru, al țării, până la urmă, să avem odată numirile făcute, ca să putem să ștergem cât de cât rușinea și penibilul de care ne-am acoperit în fața partenerilor europeni”, a conchis Alexandru Nazare.