Ce nu a reuşit Mineriada din 1990 să distrugă a făcut-o sistemul din România. Pentru Anca Mocanu, decizia de astăzi vine doar ca o confirmare a luptei pe care a purtat-o cu statul român timp de 13 ani. Soţul ei a fost împuşcat în faţa actualului Minister de Interne în timpul mineriadei din 1990.
„Acea veste a fost total nefericita. Aveam doi copii, unul de doua luni și unul de doi ani”, își amintește ea.
Dreptatea femeii a venit de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acum Anca Mocanu va trebui să primească din partea statului român 30.000 de euro. Nu pentru că cineva i-a găsit pe ucigașii soțului ei, ci pentru că procurorii români aproape au ignorat cazul.
Marian Stoica a fost aruncat de poliţie în subsolul TVR. A fost lovit până când a căzut inconştient. Povesteste cum trei tineri au fost uciși în bătaie de loviturile brutale ale poliției.
„A căzut lângă mine cu capul crăpat, celalalt mutilat... Și încă unul. Au dat și în mine acei milițieni”, spune el.
Şi pentru el CEDO a făcut dreptate. Guvernul României va trebui să plătească acum 25.000 de euro pentru delăsarea anchetatorilor care nu au reuşit un sfert de veac găsească niciun vinovat.
sincron pres asociatiei Tudor Maroes
„Există cel puțin trei criminali. Inclusiv CEDO reține implicarea lui Ion Iliescu în crimele din 1990”, spune Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie.
Zeci de tineri au murit după Mineriada din 13-15 iunie 1990. Oficial, însă, doar şase cadavre au fost identificate. Peste 700 de oameni au fost răniţi, iar minerii au reţinut ilegal atunci peste o mie de persoane.
„Trebuie să fie judecați toți autorii acelor crime”, spune Marian Stoica.
Potrivit deciziei CEDO de miercuri, „toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”.