Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă pentru că ar fi cerut un milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la DIICOT în soluţionarea favorabilă a dosarului în care acesta era cercetat. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Instanţa a mai dispus revocarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune pentru Dragoş Băsescu, instituită de procurori şi menţinută ulterior în timpul judecării dosarului.
Dragoş Băsescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în octombrie 2015, pentru trafic de influenţă, împreună cu omul de afaceri Ciprian Nistor.
În timpul judecării cauzei la Tribunalul Bucureşti, Ciprian Nistor a ales procedura simplificată şi a recunoscut faptele aşa cum sunt descrise în rechizitoriu, iar în 5 mai 2016 a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă. Nistor a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, care în septembrie 2016 l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.
Din mai 2016, procesul a continuat pentru Dragoş Băsescu, judecata fiind încheiată după zece termene, în 10 ianuarie, când pronunţarea a fost amânată pentru 17 ianuarie.
Sentinţa de marţi a Tribunalului Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Potrivit DNA, pe 13 martie 2014, Dragoş Băsescu, împreună cu Nistor Ciprian, i-a cerut lui Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL (denunţător în cauză), 500.000 de euro pentru respingerea arestării într-o contestaţie formulată de către DIICOT. Dragoş Băsescu ar mai fi cerut 500.000 de euro pentru o soluţie favorabilă în cauza respectivă, dar şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului.
„În sprijinul acestor pretenţii, inculpatul Băsescu Dragoş a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă organele judiciare respective şi chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunţătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o suma atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, inculpatul Dragoş Băsescu i-a propus acestuia că soluţie încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eşalonat, pe o perioada de până la doi ani, în funcţie de evoluţia dosarului”, se arată în rechizitoriul procurorilor.