Dosarul vicepreședintelui ASF. DNA cere aviz pentru arestarea senatorului Doina Tudor
Foto: Agerpres
Trei milioane de euro ar fi cerut fostul vicepreşedintele al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, Daniel Tudor, pentru a măslui rezultatul unui control făcut la compania de asigurări Carpatica. A primit doar zece la sută din această sumă, în trei tranşe, spun procurorii, care în această după-amiază l-au şi reţinut. Mita ar fi fost încasată de Daniel Tudor prin intermediul soţiei sale, senator, şi al fostului secretar general al Senatului, Ovidiu Marian, puşi sub învinuire şi ei de anchetatori.
După mai bine de şase ore de interogatoriu, Daniel Tudor, fost preşedinte al Comisiei de Asigurări şi fost vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost scos în cătuşe din sediul DNA. Până nu demult era unul dintre bugetarii cu cele mai mari salarii din România - peste 20.000 de euro - iar acum procurorii spun că ocupă un loc fruntaş şi în topul celor mai mari mite cerute în România.
„Suma iniţial pretinsă de fostul vicepreşedinte al Comisiei de Asigurări a fost trei milioane de euro”, a spus Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
Bani pe care Daniel Tudor i-ar fi cerut pentru a măslui rezultatele unui control făcut la Carpatica Asig, care scoteau în evidenţă gradul ridicat de risc al societăţii. Nu i-a primit însă pe toţi, spun anchetatorii.
„În perioada martie - mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, inculpatul Tudor Daniel George, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (...) a primit (...) 300.000 de euro pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri”, arată DNA.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
După ce s-ar fi înţeles cu administratorul companiei de asigurări, Daniel Tudor a emis o decizie prin care au fost ignorate în totalitate rezultatele controlului.
Procurorii spun că fosta soţie a numărului 2 din ASF, senatorul PNL Doina Tudor, ar fi fost curierul mitei. Au chemat-o la DNA şi o acuză de complicitate la luare de mită.
„Habar nu am. Nu ştiu absolut nimic”, a fost reacția ei.
Procurorii spun că Doina Tudor ar fi ridicat personal două tranşe a câte 100.000 de euro de la administratorul Carpatica ASIG. A treia tranşă ar fi primit-o chiar Daniel Tudor. Sub acuzare a fost pus şi fostul senator PDL Ovidiu Marian.
El ar fi asigurat legătura dintre fostul vicepreşedinte ASF şi administratorul Carpatica Asig, spun procurorii. Ovidiu Marian neagă acuzațiile.
Daniel Tudor are o avere de invidiat. Potrivit declaraţiei de avere din 2013, fostul vicepreşedinte al ASF are 9 terenuri, între care patru în Bucureşti şi unul în Turcia, precum şi şapte locuinţe, trei dintre acestea în Turcia, Belgia şi în Miami - Florida. Mai mult decât atât, Daniel Tudor avea în 2013 economii de 2.562.000 de euro, 466.000 de dolari şi 211.000 de lei în 27 de conturi bancare din România şi din străinătate. Aproape un milion de euro avea investiţi în 9 societăţi comerciale şi deţinea bijuterii şi tablouri în valoare de peste 100.000 de euro.
Comunicatul DNA:
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei TUDOR DOINA ANCA, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.
Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, potrivit ordonanței prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie-mai 2013, inculpata TUDOR DOINA ANCA l-a ajutat în mod direct pe inculpatul Tudor Daniel George să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de inculpatul Tudor Daniel George), pentru ca, în schimb acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control.
În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și copii ale dosarului de urmărire penală.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.
- Etichete:
- asf
- daniel tudor
- doina tudor
- mita 3 milioane de euro
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News