Dosarul RISE - Dragnea. Marian Fişcuci, cel care controlează Tel Drum, la DNA

Data actualizării: Data publicării:
170714_DNA__03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea fiscuci simionescu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Au fost noi audieri la DNA, în dosarul deschis de procurori în legătură cu afacerile companiei Tel Drum. Au fost chemaţi omul de afaceri Marian Fişcuci, cel care controlează societatea, dar şi unul dintre apropiaţii liderului PSD Liviu Dragnea, precum şi fostul deputat Adrian Simionescu, care a condus organizaţia Teleorman a PSD.

170714_DNA__03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea fiscuci simionescu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

La DNA a ajuns şi fostul cumnat al lui Liviu Dragnea, Florinel Marinaş.

Ultimii doi au făcut, de-a lungul timpului, mai multe tranzacţii cu Tel Drum, se arată în documentele publicate, în ultimele luni, de RISE Project.

Audierea celor trei a durat mai puţin de o oră.

DNA a deschis în februarie anul trecut o primă anchetă referitoare la afacerile companiei. La începutul săptămânii trecute, a fost extinsă investigația după ce jurnaliştii de la  RISE Project  au publicat un document atribuit DIPI, datat 2011, din care reiese că Liviu Dragnea ar controla, prin intermediul celor trei, societatea abonată la contracte din bani publici.

RISE Project a publicat săptămâna trecută un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea, și care ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

RISE Project scria că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

În acest raport, DGPI arată că, iniţial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta şi-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare şi deszăpezire prin intermediul unor licitaţii trucate, iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive. Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. „Acţiunile la purtător” sunt certificate anonime. Oricine deţine această hârtie, care specifică un anumit procent din acţiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. La vedere, însă, de corporaţia Tel Drum se ocupă prietenii lui Dragnea din tinereţe, care apar în acte, mai scrie Rise Project.

Raportul atribuit DGPI prezintă şi „organigrama” grupării, fiind trecuţi în revistă oamenii de bază ai liderului PSD: omul de afaceri Marian Fişcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinaş, fostul preşedinte al Companiei Naţionale de Drumuri Cristian Duică, directorul general al Tel Drum Petre Pitiş, funcţionari de la Fisc şi jurnalişti locali.

„În cursul anului 2006, datorită lipsei fondurilor la capitolul drumuri judeţene, Liviu Nicolae Dragnea propune şi obţine aprobarea consilierilor judeţeni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani în valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor judeţene (…) câştigătorul fiind tot SC Tel Drum SA, care şi-a asigurat lucrări pe o perioadă de 3 ani”, potrivit Rise Project.

În acest context, jurnaliştii RISE amintesc că la începutul lunii iunie PSD a modificat legea astfel încât Direcţia Generală de Protecţie Internă să fie exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, consiliera lui Liviu Dragnea la Consiliul Judeţean Teleorman.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune însă că documentul publicat de RISE Project privind legăturile dintre președintele PSD Liviu Dragnea cu firma Tel Drum nu a fost înregistrat nici la IPJ Teleorman, al cărui antet îl poartă, și nu a fost emis nici de DGIPI. Ea spune că, inițial, documentul nu avea antet și că a fost „pre-conceput în alte scopuri decât cele normale”.

La DNA a fost audiat ieri și Adrian Gâdea, fost șef al CJ Teleorman, în legătură cu afacerea Belina, unul din locurile preferate de pescuit al lui Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Artefacte din Efectul Cantemir (poza principala)
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, schimbă percepția românilor asupra...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...