Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că documentul publicat de RISE Project privind legăturile dintre președintele PSD Liviu Dragnea cu firma Tel Drum nu a fost înregistrat nici la IPJ Teleorman, al cărui antet în poartă, și nu a fost emis nici de DGIPI. Ea adaugă că va lua toate măsurile legale pentru ca cei care au publicat documentul fie să îl probeze, fie să îl retragă.
Este vorba despre documentul prezentat de RISE Project drept un raport secret al fostei DGIPI sau„Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, devenit între timp DGPI.
„Eu am făcut unele verificări. Acel document emană de la o instituție. De fapt, e trecut pe document antentul unei instituții, IPJ Teleorman. Am făcut verificări serioase în registrele de evidență ale IPJ Teleorman și acest document nu se regăsește înregistrat instituțional, așa cum ar fi fost normal. Am făcut verificări la nivelul Direcției Generale de Protecție Internă, care a anunțat deja că nu a emis acest document”, a spus ministrul.
„Nu s-a regăsit nici în evidențele acestei strcuturi. Am făcut verificări și la nivelul Inspectoratului General al Poliției, nici în arhiva lui nu e. Concluzia firească e că e un document prefăcut în alte scopuri”, a adăugat ea.
Carmen Dan spune că a aflat că acel document nu avea inițial antet.
„A fost preredactat pentru a urmări alte interese decât cele normale”, a spus ea.
Ministrul mai spune că va lua toate măsurile legale, astfel încât cei care au publicat informațiile fie să le probeze, fie să le retragă
„Pentru faptul că în spațiul public încă se speculează că acest document ar proveni de la Direcția Generală de Protecție Internă și pentru că eu consider că asta afectează imaginea ministerului, voi întreprinde toate demersurile legale ca cei care au făcut asemenea afirmații ori să le probeze, ori să le retragă. Adica vorbim de cei care spun că această anchetă jurnalistică are la bază un document emis de Direcția Generală de Protecție Internă”, a adăugat ea.
Întrebată dacă-i va da în judecată pe jurnaliștii de la RISE Project, ministrul a evitat un răspuns clar.
Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) arătase într-un comunicat de presă, în 6 iulie, că „presupusul document secret” dat publicității, joi, de jurnaliștii de la Rise Project nu îi aparține.
Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) respinge ferm alegațiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparține unității și, ca structură responsabilă în materia asigurării coordonării și controlului activităților pentru protecția informațiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniază că, potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenți. În acest context, DGPI respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică și îsi reafirmă determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist și dedicat îndeplinirii misiunilor încredințate prin lege”, se arată în comunicatul instituției menționate.
Destinatarul notei, chestorul Liviu Popa, şef al Poliţiei Române în 2011, susţine însă că documentul e real.
DNA a anunțat săptămâna trecută că unele aspecte conținute în investigațiile jurnalistice ale RISE Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul instituției. Din comunicatul DNA rezultă că în dosarul deschis în februarie 2016 ar fi anchetate atât aspecte legate de nota secretă a DGPI, cât și aspecte vizând afacerile din Brazilia. Afaceri despre care RISE Project a dezvăluit că l-ar avea în prim-plan pe șeful PSD, Liviu Dragnea.
Luni, DNA s-a autosesizat într-un nou dosar penal în care a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru infracţiuni asmilate corupţiei, „în legătură cu alte aspecte” conţinute în investigaţia jurnalistică publicată joi de Rise Project.