Dosarul, aflat încă în lucru la Parchetul General la secția de urmărire penală, este cel mai mare dosar care se referă la evenimentele din decembrie 1989.
În acest caz se anchetează moartea a nu mai puțin 699 de oameni în întreaga țară. De asemenea, sunt anchetate și condițiile în care aproape 2.000 de persoane au fost rănite prin împușcare, iar alte 242 de persoane rănite în alte condiții.
Se fac cercetări și cu privire la persoanele care au dispus reținerea a aproape 3.000 de oameni în zilele de la finalul lunii decembrie 1989.
Printre numele marcante care au venit să dea declarații ca martori se numără Adrian Sârbu şi Mircea Dinescu, doi dintre cei care au participat la evenimentele din decembrie 1989 din Bucureşti.
În această dimineață, fostul prim-vicepreședinte al FSN, Dumitru Mazilu, a venit să discute cu procurorii despre evenimentele de atunci.
Dosarul a fost închis și redeschis de mai multe ori în ultimii 24 de ani, a fost plimbat între secția militară și secția civilă ca urmare a schimbărilor de legislație ce au avut loc în ceea ce privește competența de anchetare a evenimentelor în care au fost implicați atât militari, cât și civili.
În 2009, Traian Băsescu a cerut procurorilor să grăbească ancheta în acest dosar, de altfel i-a cerut acest lucru fostului procuror general Laura Codruța Kovesi în momentul în care noul procuror general Tiberiu Nițu a fost numit în această funcție anul acesta.
Traseul dosarului Revoluției
-format în 1990
-închis în 1995
-redeschis în 2004
-începută urmărirea penală în 2010
-soluție infirmată în 2011