În 22 februarie, PNL făcea o mutare-surpriză: îl retrăgea pe Cristian Buşoi din cursa pentru Primăria Capitalei, după ce îl antrenase încă de naul trecut, şi anunţa că îl va înlocui cu Ludovic Orban, la acea oră prim-vicepreşedinte al partidului.
La 11 aprilie, Orban îşi anunţa demisia din toate funcţiile politice de conducere, ca şi retragerea din competiţia pentru Bucureşti. Fusese audiat timp de o oră şi jumătate la DNA şi pus sub inculpare într-un dosar privind finanţarea campaniei sale electorale.
Ce s-a întâmplat între 22 februarie şi 11 aprilie? Tiberiu Urdăreanu, a cărui companie, UTI, a fost un campion la cotntracte cu statul, formulează la DNA un denunţ împotriva lui Ludovic Orban.
Iată mai jos desfăşurarea întregului film, aşa cum reiese din rechizitoriul de trimitere în judecată a liberalului pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
*1 martie 2016. Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este contactat de Ludovic Orban „solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic era desemnat candidat al partidului pentru funcţia de Primar al Municipiului Bucureşti”. Întâlnirea are loc seara, acasă la cel dintâi.
*20 martie 2016. Cei doi, Urdăreanu şi Orban, au o nouă discuţie, candidatul PNL pentru Primăria Capitalei cerându-i omului de afaceri 50.000 euro. În numerar, arată DNA, procurorul notând mai departe, în rechizitoriul prin care liberalul a fost trimis în judecată: „Orban Ludovic i-a pretins lui (Tiberiu Urdăreanu – n.r.) suma de 50.000 euro în numerar, aşadar nu într-o modalitate legală, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului”.
Potrivit rechizitoriului, Ludovic Orban i-a transmis lui Urdăreanu că „avea nevoie de suma solicitată în circa una – două săptămâni”. Omul de afaceri „a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţinea în cadrul (PNL – n.r.) şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes pentru (Tiberiu Urdăreanu – n.r.) în afacerile controlate de acesta, astfel că acceptarea sa făcut sub auspiciile exercitării de către Orban Ludovic a influenţei asupra sa”. La fel ca pe 1 martie, întrevederea are loc tot la domiciliul lui Urdăreanu.
Banii, arată procurorii, pornind chiar de la dialogul dintre cei doi, trebuiau să ajungă în final la doi oameni-cheie din două televiziuni.
Din discuţia Urdăreanu-Orban, din 20 martie, „a rezultat că sumele respective erau cerute în numerar tocmai fiindcă erau pentru cei doi personal, şi poate doar puţin pentru posturile TV, deoarece Orban Ludovic a precizat că banii trebuie <<cash, iar nu altfel>>. Tot cu acea ocazie, Orban Ludovic a arătat că are nevoie de suma cerută, eventual în tranşe, începând cu prima săptămână din luna aprilie”. În rechizitoriul DNA numele celor două personaje grele din media nu apare.
În acelaşi timp, după debutul afacerii „Orban”, au mai fost audiaţi Sorin Oancea, acţionar la postul B1 TV, şi Cozmin Guşă, care controlează Realitatea TV.
Ce a urmat?
Aflăm tot din rechizitoriu: „După câteva zile, (Tiberiu Urdăreanu – n.r.) i-a trimis inculpatului un mesaj, prin care l-a invitat, conform înţelegerii anterioare, la domiciliul său, scopul fiind acela de a-i da o primă tranşă din suma cerută, respectiv 10.000-15.000 euro, pe care îi avea la acel moment. După un timp, Orban Ludovic i-a transmis tot prin sms că îl va contacta el. După o perioadă, (Tiberiu Urdăreanu – n.r.) i-a trimis un nou sms, cu întrebarea <<ne vedem mâine dimineaţă?>>, la care Orban Ludovic a răspuns că îl va căuta după <<eveniment>>, (Tiberiu Urdăreanu – n.r.) precizând că se desfăşura un eveniment de partid undeva la Constanţa. Ultima comunicare cu inculpatul, anterior (…) , a avut drept rezultat precizarea lui Orban Ludovic că se vor vedea în cursul serii de vineri (8 aprilie 2016 –n.n.). (Tiberiu Urdăreanu – n.r.) a acceptat solicitarea inculpatului Orban Ludovic de a-i da cei 50.000 euro, întrucât a avut în vedere funcţia (…)”.
În plus, mai arată procurorii, „pe parcursul dialogurilor cu inc. Ludovic Orban, acesta a evidenţiat inclusiv numărul mare de procente pe care le-ar avea conform sondajelor faţă de alţi candidaţi, iar la una din întrebările sale (ale lui Urdăreanu – n.r.), dacă îl poate ajuta cu promovarea unor produse ţinând de specificul companiei, acesta l-a asigurat că îl va sprijini”.