Dosarul pentru luare de mită şi spălare de bani în cazul primarului de la Craiova se întoarce de la Tribunalul București la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Deocamdată nu este o decizie irevocabilă, procurorii DNA având la dispoziție trei zile pentru a face apel la decizia Tribunalului București în procedura de cameră preliminară.
Magistrații au constatat că există o serie de neregularități din punct de vedere al procedurii penale cu privire la modul în care a fost stabilită trimiterea în judecată a edilului Craiovei pentru acuzații de luare de mită și spălare de bani.
De asemenea, magistrații au decis nulitatea relativă a unor acte ce o vizează pe Olguța Vasilescu.
Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă în 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.
„Restituie cauza la Parchetul de pe lângă ICCJ – DNA Secţia de Combatere a Corupţiei constatând neregularitatea actului de sesizare a instanţei care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii cu privire la inculpaţii Radu Cosmin Preda, Elena Daniela Popescu şi Lia Olguţa Vasilescu”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.
De asemenea, instanţa a menţinut dispoziţiile încheierii de şedinţă din 20 septembrie, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară, care constata „nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata Lia Olguţa Vasilescu, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare”.
Acuzațiile procurorilor
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.
Procurorii spun că, în cadrul „donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, „ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain. Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.
Olguţa Vasilescu a organizat în 2012, pentru susţinerea candidaturii sale la Primăria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olguţei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmărea să încheie contracte cu Primăria Craiova.
Anchetatorii susţin că, în acelaşi context şi în aceeaşi calitate, Olguţa Vasilescu şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 de euro.
Într-un context, în anul 2014, Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Citiți și:
Cine este denunțătorul Liei Olguța Vasilescu
Tribunal: Acte de urmărire penală nule în dosarul Olguţei Vasilescu
Anchetă DNA pe milionul de euro cheltuit pentru Craiova Culturală