Miron Cozma este audiat, vineri dimineață, la Parchetul Militar în dosarul Mineriadei. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat că nu îi este teamă de procuratură și că ce se întâmplă acum „este de râsul lumii”, întrucât el este „victimă la CEDO și inculpat” în România.
ACTUALIZARE: Miron Cozma a fost audiat timp de cinci ore la Parchetul Militar în dosarul Mineriadei. Fostul lider al minerilor din Târgu Jiu a refuzat să semneze actul în care i s-a adus la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat în acest dosar.
„Eu nu pot să mă asociez cu evenimente 13-15 iunie, pot să mă asociez, da, cu evenimentele din 14-15 iunie, e dovedit științific că minerii nu au fost pe 13 iunie în București. Dânșii vorbesc de integritatea dosarului, au într-un fel dreptate, dar eu nu pot să accept niște lucruri legate de 13 iunie deoarece nu îmi aparțin. Am dat informații complete și suplimentare față de data trecută, pentru că între timp am primit alte informații de la oamenii mei, care vor veni să dea declarații. Am dovedit în septembrie 91 că ceea ce nu a făcut Piața Universității am făcut eu: eu am schimbat guvernul criminal Petre Roman, eu l-am arestat pe Ion Iliescu. 54 de mineri au fost împușcați cu gloanțe de război. Am rezultatele balistice. Aștept ca Iliescu să răspundă pentru crimele din 89 și din 91, alături de Petre Roman. Prin intervenția mea va fi chemat și președintele Emil Constantinescu”, a spus Miron Cozma.
„Mie nu mi-e teamă de procuratură, mi-e teamă doar de Dumnezeu. Cum e posibil ca aceeași procurori care în 1990 îi anchetau pe cei din Piața Universității, i-au și arestat, acum sunt mari susținători ai Pieței Universității? Aceeași procurori. Domnii procurori probabil că nu au învățat la școală că în România există și alte încadrări în afară de cele pe care ei le-au găsit. Sunt victimă la CEDO și inculpat aici, e de râsul lumii. E de-a dreptul paradoxal și faptul că procurorii știu că nu au ce să îmi facă”, a spus Miron Cozma.
Potrivit datelor oficiale, la mineriada din iunie 1990 au murit patru oameni. Neoficial, peste 100 de români și-au pierdut viețile în luptele de stradă dintre oponenţii regimului Iliescu şi minerii chemaţi să facă ordine. Procurorii Parchetului General au redeschis urmărirea penală încă din luna martie. În dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.
Potrivit unui comunicat emis de Parchetul General, „procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990”.