VIDEO. Tensiuni în fața instanței supreme, unde era așteptat Liviu Dragnea. Procesul s-a amânat

Data actualizării: Data publicării:
180515_DRAGNEA_ICCJ_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Liviu Dragnea era aşteptat, luni, la instanţa supremă, unde urma să aibă loc primul termen al apelului în dosarul angajărilor fictive. Termenul de judecată fusese stabilit după judecătorii au publicat motivarea sentinței pronunțate în primă instanță. Peste 100 de susţinători şi contestatari ai liderului PSD s-au adunat în faţa instanţei şi au fost la un pas să se încaiere. Situaţia s-a calmat abia după ce s-a aflat că judecata s-a amânat pentru luna viitoare.

180515_DRAGNEA_ICCJ_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

DNA cere pedeapsă mai mare pentru Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive: 7 ani şi jumătate pentru instigare la abuz în serviciu şi doi ani şi şase luni pentru instigare la fals intelectual.

Luni a fost programat primul termen al apelului în acest proces, dar a fost amânat pentru că liderul PSD susţine că nu a avut timp să îşi angajeze avocat. În aceste condiţii, Curtea supremă a stabilit judecata pentru 5 noiembrie.

După ce a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare, Liviu Dragnea a contestat decizia, la fel si procurorii, care cer acum pedeapsă mărită.

În aşteptarea liderului PSD, la Înalta Curtea s-au adunat peste 100 de susţinători şi contestatari, care au fost la un pas să se ia la bătaie. Au intervenit jandarmii, care au dat şi amenzi.

Citiți și:  Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile pentru data de 8 octombrie. Cine îi ține locul 

Jandarm, prin megafon: „Mişcarea dumneavoastră îmbracă cadrul unei adunări publice. Vă rog să-mi faceţi dovada declarării adunării dumneavoastră.
Adresaţi-vă acolo... De acolo pleacă...
Poate cineva să-mi facă dovada declarării activităţii la Primărie?”

Protestatar: „Sunt prima dată în viaţa mea la o situaţie de genul ăsta. Băiatul ăla, îl ştie toată televiziunea şi jandarmeria, şi dumneavoastră. Dar pe blondul ăla priceput, l-aţi întrebat ce caută aici?”

Alt protestatar: „Jandarmeria mă amendează deoarece mă exprim liber”.

Femeie: „Duşmanii poporului!!! M-am pus jos”.
Reporter: De ce sunt duşmanii poporului?Explicaţi-ne ...
Protestatară: Pentru că fac ce fac. Uitaţi-vă ce scrie pe maşină... Noi am fost colegi în 2012 în Piaţa Universităţii, contra lui Băsescu, care zece ani de zile nu ne-a ţinut decât în minciună.
Reporter: Deci şi dumneavoastră sunteţi activistă...
Protestatară: Nu sunt membră a niciunui partid.

ACTUALIZARE 9:40  Liderul PSD Liviu Dragnea a cerut o amânare luni, la primul termen în apel în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Dragnea a solicitat timp pentru a-şi angaja un apărător, astfel că următorul termen a fost stabilit pentru 5 noiembrie.

ACTUALIZARE 9:00 Este agitație în fața instanței supreme. Au fost niște incidente între susținătorii și contestatarii lui Liviu Dragnea, iar Jandarmeria este prezentă la fața locului. 

Sunt în jur de 100 de oameni adunați în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, care îl așteaptă pe Liviu Dragnea. Mai mulți susținători au venit cu pancarte pe care scrie „Jos statul paralel!” și „Procesul lui Liviu Dragnea este unul politic”. Ei au avut altercații cu contestatari ai lui Liviu Dragnea, care s-au strâns și ei în fața instanței.

Jandarmii au încercat să-i disperseze pe toți, i-au avertizat, i-au somat, spunându-le că situația riscă să fie considerată o adunare publică nenotificată. Le-au dat un ultimatum de cinci minute să părăsească zona, altfel vor fi amendați.

Citiţi şi: "Mărturisitori" ai manipulării. Perdanţii neaşteptaţi ai referendumului


Dosarul lui Liviu Dragnea ajunge acum în fața completului cu cinci judecători al Înaltei Curți.

Liviu Dragnea compare astfel în instanță a doua zi după referendumul pe tema familiei, cu scopul schimbării Constituției, pe care Guvernul a decis să se desfășoare în două zile, 6 și 7 octombrie.

În motivarea deciziei prin care doi judecători de la Instanţa supremă au dispus, în luna iunie, condamnarea preşedintelui PSD la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman se arată că Liviu Dragnea şi-a folosit influenţa, autoritatea şi puterea pentru a o determina pe Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

"Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că, din coroborarea probelor administrate, rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţa, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu, constând în menţinerea în funcţie, în cadrul DGASPC Teleorman, a celor două angajate - Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina -, deşi cunoştea că, în fapt, îşi desfăşurau activitatea la sediul organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, activitate care se subsumează elementului material al infracţiunii de abuz în serviciu sub forma de participaţie a instigării", se arată în motivarea deciziei de condamnare.

Judecătorii consideră că Liviu Dragnea s-a folosit de ascendentul moral pe care îl avea faţă de Floarea Alesu.

"În reuşita demersului său infracţional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care îl avea faţă de inculpata Alesu Floarea. Legătura de colaborare pe care a avut-o cu inculpata atât în cadrul organizaţiei judeţene a PSD (inculpata Alesu Floarea fiind un 'membru marcant' în cadrul formaţiunii politice), cât şi în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman (inculpata a fost consilier judeţean, din partea PSD, iar preşedintele Consiliului era Dragnea Nicolae Liviu), dar şi funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu la acel moment au creat între cei doi o legătură subiectivă, unilaterală, esenţială în raportul dintre instigat şi instigator. O dovadă a acestui fapt este că, atunci când inculpata Alesu Floarea a fost numită director executiv al DGASPC Teleorman, personal, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a prezentat-o angajaţilor ('personal, domnul Dragnea când a numit-o pe doamna Alesu Floarea ne-a prezentat-o tuturor angajaţilor' - declaraţie martor Chera Mirela)", se precizează în motivare.

Magistraţii mai spun că funcţiile deţinute de Dragnea, respectiv preşedinte al CJ Teleorman şi şeful PSD Teleorman, îi confereau acestuia "autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale, garantând succesul acesteia".

"Funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu în perioada infracţională - de preşedinte atât al Consiliului Judeţean (prin hotărârea Consiliului Judeţean Teleorman nr. 3/10.06.2004 a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, funcţie pe care a deţinut-o până la data de 18.12.2012, când şi-a depus demisia prin cererea 13840/ 18.12.2012), cât şi al organizaţiei judeţene a PSD (în perioada 16.04.2005 - 31.12.2012) - îi confereau acestuia autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale, garantând succesul acesteia. Modul în care inculpata Alesu Floarea a acţionat, în calitatea sa de director executiv/ general, la îndemnul inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, de a le menţine pe cele două angajate în funcţie în cadrul DGASPC Teleorman, fără a se opune şi fără a cere explicaţii, ci, pur şi simplu, a pus în practică solicitarea acestuia, reprezintă reflecţia exercitării cu succes de către inculpat a influenţei şi autorităţii de care dispunea", se arată în motivare.

Judecătorii explică faptul că persoanele care deţin funcţii de demnitate publică, dar şi cele cu funcţii de conducere care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor instituţii publice au obligaţia de a-şi îndeplini îndatoririle ce le revin în exercitarea funcţiilor, atribuţiilor sau însărcinărilor încredinţate, cu respectarea strictă a legilor şi a normelor de conduită profesională.

În opinia magistraţilor, Liviu Dragnea a adoptat "o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute".

"Or, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-şi încălca atribuţiile de serviciu, în sensul menţinerii în funcţie a celor două angajate - Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina -, cunoscând că acestea nu se prezintă la serviciu şi îşi încalcă atribuţiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă şi fişa postului, nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială şi imorală, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute, cu gradul de reprezentare şi cu încrederea oferită de cetăţeni în procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului funcţiei exercitate şi a bunei desfăşurări a relaţiilor sociale din cadrul instituţiilor publice", se mai precizează în motivare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Sorin Ovidiu Vîntu știe cine va fi noul președinte al României: ”Câștigătorul este...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Sub 20% dintre cererile de amnistie fiscală au fost aprobate de ANAF. Câți bani a recuperat statul din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...