Inventarul făcut de inspectorii judiciari arată că cele mai multe dosare vechi se află la anchetatorii aflaţi în coordonarea parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, peste şase sute de cauze. Procuroriii antimafia şi cei anicorupţie au şi ei în lucru aproape 400 de dosare care au fost deschise înainte de 2011.
Inspectorii judiciari au verificat stadiul tuturor dosarelor mai vechi de cinci ani. Parchetul Curţii de Apel Bucureşti are în subordine cinci unităţi de sector, dar şi Parchetul Tribunalului Bucureşti. Aici au fost descoperite dosare înregistrate în 1999 care nu au primit nicio soluţie până acum. Anchetatorii spun că nu au putut indentifica autorul, suspecţii au fugit din ţară sau expertizele au durat prea mult. Nu sunt singurele motive.
Potrivit raportului, la Direcţia Naţională Anticorupţie există 173 de cauze mai vechi de cinci ani. Chiar şefa DNA atrăgea atenţia că unele dosare au bătut pasul pe loc.
„A fost un caz cu un vicepreședintele ANRP, dacă nu mă înșel Baciu, care a fost instrumentat de DNA, cu acea ocazie au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare care se găseau în DNA. Nu a umblat nimeni în acele dosare foarte mulți ani”, spune Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA
La DIICOT sunt în lucru 124 de dosare mai vechi de cinci ani. Unul dintre ele a fost deschis în 2011 şi îl vizează pe omul de afaceri Ioan Niculae. Este acuzat că ar fi obţinut ilegal gaze din producţia internă la un preţ subvenţionat. Ar fi avut ajutorul lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în acea perioadă. Dosarul este şi astăzi în lucru.
Potrivit inspectorilor judiciari, în celelalte zone din ţară procurorii mai au în lucru 764 de dosare care au deschise de mai bine de cinci ani şi care până acum nu s-au încheiat cu o soluţie.