Actualizare 17.00. Încă un medic a fost reţinut.
În acest dosar urmează să fie audiate 45 de persoane, învinuiţi şi martori. De asemenea, în acest caz vor fi audiaţi şi pacienţi, însă aceştia vor fi citaţi în zilele următoare să se prezinte pentru a da declaraţii.
Printre persoanele vizate în acest dosar sunt şi 16 medici, suspectaţi de diagnostic fals, înşelăciune, fals intelectual şi luare de mită.
Actualizare 16.45. Un medic anestezist a fost reţinut în acest caz.
În casa acestuia au fost găsiţi 400.000 de euro, potrivit unor surse judiciare.
Totodată, anchetatorii au avut nevoie de o maşină de transport valori pentru a transporta banii adunaţi de la domiciliile percheziţionate.
Potrivit aceloraşi surse, în casele medicilor au fost găsiţi 60.000 de euro, 70.000 de euro sau chiar 200.000 de euro.
Procurorii şi poliţiştii bucureşteni au făcut în această dimineaţă 23 de percheziţii la Spitalul de Chirurgie Plastică, dar şi la domiciliile cadrelor medicale.
Au ridicat diverse înscrisuri care vor fi folosite drept dovezi. Mecanismul pe care îl foloseau medicii pentru a-şi rotunji veniturile, este simplu şi eficient. Ei invitau pacientele la cabinetul privat, încasau sumele pentru operaţiile solicitate, iar intervenţiile chirurgicale erau efectuate la spitalul de arşi. În documentele oficiale, acestea apăreau drept urgenţe, decontate ca atare de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Medicii de la Spitalul de Arşi au ajuns la audieri la Poliţia Capitalei rând pe rând, imediat după manager. Primul, a sosit Victor Schwartz.
Supranumit „chirurgul vedetelor”, el mai are un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Prahova pentru aderare la un grup infracţional organizat. În dosarul procurorilor de la Crimă Organizată numele său este asociat cu o grupare interlopă din zonă, cunoscută pentru fapte de violenţă. Medicul nu a vrut să stea de vorbă cu presa.
La fel de tăcut a fost şi Vitalie Stan, managerul Spitalului de Chirurgie Plastică şI Reparatorie din Capitală, care a ajuns la audieri în jurul prânzului.
Una dintre tinerele care a apelat la serviciile unuia dintre medicii de la Spitalul de Arşi spune că a plătit 2.000 – 3.000 de euro pentru un implant, preţ asemănător unuia practicat la o clinică privată. Ea mărturiseşte însă că a apelat la medicul „Stan care i s-a părut super bun”.
O alta mărturiseşte că pentru un implant cu silicon a achitat în jur de 3.000 de euro.
Tot în jur de 2.500 de euro mărturiseşte că aplătit pentru operaţie şi o altă pacientă. Ea recunoasşte că a fost operată la Spitalul de Arşi, cu ustensilele de acolo.
Anchetatorii urmează să stabilească prejudiciul adus statului - după finalizarea cercetărilor.