Condamnare cu suspendare pentru un judecător acuzat că cerea bani pentru a interveni la alți magistrați

Data actualizării: Data publicării:
ciocan judecator shutterstock_329435939

Fostul judecător de la Curtea de Apel Iaşi Dan Anton, trimis în judecată de DNA, a fost condamnat definitiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, în urma apelului declarat. Sentinţa iniţială era de patru ani şi două luni de închisoare. Fostul senator Teodor Haucă, judecat în acelaşi dosar, a fost achitat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis apelurile declarate de inculpaţii Haucă Teodor, Anton Dan şi Del Gatto Renato împotriva sentinţei penale nr. 143 din 6 iulie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II- a penală.

Astfel, ICCJ a desfiinţat, în parte, sentinţa penală apelată şi, rejudecând, l-a achitat pe Teodor Haucă pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă şi a înlăturat dispoziţia de confiscare a sumei de 50 de euro de la acesta, precum şi dispoziţia de obligare a lui Haucă la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 10.000 lei, acestea rămânând în sarcina statului.

De asemenea, instanţa a descontopit pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 2 luni de închisoare aplicată inculpatului Anton Dan în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează: - pedeapsa de 3 ani şi 3 luni închisoare, aplicată pentru trafic de influenţă în formă continuată (în legătură cu cumpărătorii de influenţă Haucă Teodor şi Cavcaliuc Sergiu); - pedeapsa de 2 ani şi 9 luni închisoare, aplicată pentru trafic de influenţă (în legătură cu cumpărătorul de influenţă Del Gatto Renatto); - sporul de 11 luni închisoare.

"În baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Anton Dan sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată prevăzută de art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 şi art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000 (în legătură cu cumpărătorii de influenţă Haucă Teodor şi Cavcaliuc Sergiu, pct. 1.1. din rechizitoriu)", se arată în decizia instanţei.

S-a înlăturat dispoziţia de confiscare a sumelor de 100 lei şi 35 de euro de la Dan Anton

Totodată, instanţa a menţinut condamnarea lui Dan Anton la pedeapsa de 2 ani şi 9 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală apelată, pentru trafic de influenţă (în legătură cu cumpărătorul de influenţă Del Gatto Renatto), şi a menţinut pedeapsa complementară aplicată lui Dan Anton constând în interzicerea dreptului de a ocupa funcţia de magistrat pe o perioadă de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii. Totodată, instanţa a menţinut pedeapsa accesorie aplicată lui Anton Dan constând în interzicerea exercitării dreptului de a ocupa funcţia de magistrat, pedeapsă ce se va executa conform art. 65 alin. 3 din Codul penal.

De asemenea, ICCJ a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii de 2 ani şi 9 luni aplicată lui Anton Dan pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, perioadă în care el trebuie să respecte mai multe măsuri de supravegere. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Consiliului Local Iaşi – Direcţia de Asistenţă Comunitară sau în cadrul Consiliului Local Iaşi – Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat.

Instanţa a redus cuantumul cheltuielilor judiciare către stat la care a fost obligat inculpatul Anton Dan prin sentinţa penală apelată, de la suma de 12.500 lei, la suma de 10.000 lei.

ICCJ a decis să înlăture pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate inculpatului Del Gatto Renato constând în interzicerea dreptului de a se afla pe teritoriul României, dar a menţinut restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

Instanţa a respins, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Structura Centrală împotriva sentinţei penale nr. 143 din 6 iulie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II- a penală.

De asemenea, a respins ca nefondat apelul declarat de partea civilă Guţu Constantin împotriva aceleiaşi sentinţe.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de inculpaţii Haucă Teodor, Anton Dan şi Del Gatto Renato, precum şi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Structura Centrală rămân în sarcina statului.

Decizia instanţei a fost pronunţată marţi şi este definitivă

Fostul judecător de la Curtea de Apel Iaşi Dan Anton, concubina sa, fostul senator Teodor Haucă şi alte două persoane au fost trimişi în judecată de DNA în iunie 2016, pentru mai multe infracţiuni. Dan Anton era acuzat că a cerut bani pentru a interveni la magistraţi în cazul unei persoane judecate pentru contrabandă, dar şi pe lângă parlamentari şi miniştri din R. Moldova, pentru un om de afaceri.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA - Secţia de combatere a corupţiei au dispus atunci trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Dan Anton, la data faptelor judecător la Curtea de Apel Iaşi - Secţia penală şi pentru cauze cu minori, pentru trafic de influenţă (două fapte), violarea vieţii private, şantaj şi dare de mită, şi a Marinei Moglan, concubina lui Dan Anton (având dublă cetăţenie, română şi moldovenească), pentru complicitate la şantaj şi complicitate la dare de mită.

De asemenea, au fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, fostul senator Teodor Haucă, în prezent administrator al unei societăţi comerciale, pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, omul de afaceri italian Renato Del Gatto, pentru cumpărare de influenţă, şi Mihaela Gabriela Prelipcean, la data faptei grefier la Judecătoria Iaşi, pentru favorizarea făptuitorului.

Dosarul a fost judecat în primă instanţă de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic