DNA: Mita din Microsoft ajungea în conturile PDL. Gabriel Sandu: După ce am înţeles mecanismul, mi-a fost şi mai teamă să-l denunţ
Reporteri: Domnule Sandu, e adevărat ca aţi luat bani pentru Partidul Democrat? I-aţi dat bani lui Emil Boc? Aţi finanţat PDL?
Se pare că tocmai aceste declaraţii l-au scăpat pe fostul ministru al Comunicaţiilor de arestul preventiv. După ce a stat aproape patru luni după gratii, a scris în faţa procurorilor pagini întregi despre cum funcţiona PDL în perioada campaniilor electorale.
„Aşteptările liderilor politici ai PDL erau să sprijin campaniile electorale. Astfel, toate cheltuielile şi obligaţiile cu acest scop au fost ordonate chiar sub presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Alin Albu etc”, se arată în denunțul lui Gabriel Sandu.
Gabriel Sandu susţine că menţinerea în funcţia de ministru al Comunicaţiilor a fost condiţionată de finanţarea campaniilor electorale din 2009. Şefii partidului i-ar fi impus chiar să se întâlnească în particular cu potenţiali finanţatori.
„La început mi-a fost teamă că nu înţeleg bine mecanismul, dar după ce l-am înţeles, mi-a fost şi mai teamă să-l denunţ. De la cei mai mărunţi funcţionari publici şi până la campania prezidenţială, toată lumea beneficia de darurile corporatiste furate din contribuţii publice sau comisioane”, mai scrie Gabriel Sandu în denunțul său.
Gabriel Sandu le-a dezvăluit anchetatorilor şi sumele vehiculate în campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare şi pentru cele prezidenţialele din 2009.
Cel mai mult ar fi costat scrisorile electorale trimise pentru a convinge alegătorii să voteze cu Traian Băsescu: un milion şi jumătate de euro.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Robertei Anastase, vicepreşedinte PDL, i-ar fi donat 400.000 de euro, plus alte câteva sute de mii de euro pentru materiale electorale. Un total de 2.450.000 de euro.
Şi campania din 2008 pentru primăria capitalei, la care a candidat Vasile Blaga, l-ar fi costat pe Gabriel Sandu 320.000 de euro. Iar parlamentarele din acelaşi an, alţi aproape 600.000 de euro. Bani investiţi în pixuri, bannere, geci, pungi şi mese la restaurant pentru alegători.
DNA: Mita din Microsoft ajungea în conturile PDL
O parte importantă a mitei vehiculată în cazul contractelor Microsoft a ajuns la PDL, se arată în referatul procurorilor. Este vorba despre mita de 9 milioane de euro, despre care anchetatorii susţin că ar fi fost primită de Dorin Cocoş şi Elena Udrea.
În schimbul banilor, fostul ministru şi-ar fi folosit influenţa în partid şi în Guvern pentru a obţine aprobarea hotărârii de guvern prin care au fost alocate fondurile cu care, în 2009, Ministerul Comunicaţiilor a prelungit contractul pentru licenţele Microsoft.
9 milioane de euro ar fi primit mită Dorin Cocoș de la reprezentanții companiei Fujitsu Siemens pentru ca fosta sa soție să tragă sfori în Guvern pentru semnarea contractelor de licențiere Microsoft. Din referatul procurorilor reiese că o parte din mită a finanțat campania electorală a PDL.
„Beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt, printre alţii, inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal, care a beneficiat de plata unor materiale electorale prin intermediul inculpatului Sandu Gabriel”, se arată în referatul DNA.
Elena Udrea declara cât încă era în libertate că nu știe ce bani a primit Dorin Cocoș. Procurorii au însă probe care arată că ea ştia de la cine sunt banii şi ce trebuie să facă în schimbul lor.
„Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela şi-a traficat funcţia şi influenţa la nivel guvernamental (...) şi a primit foloase necuvenite constând în suma de 9.000.000 de euro”, se mai arată în referatul DNA.
Anchetatorii spun că Elena Udrea şi-a îndeplinit rolul. A intervenit într-o şedinţă de Guvern şi l-a convins inclusiv pe premierul din 2009, Emil Boc, să semneze contractul pentru cumpărarea licenţelor Microsoft. Banii urmau să fie plătiţi de Ministerul Comunicaţiilor, condus atunci de Gabriel Sandu.
„Pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela şi a prim-ministrului”, precizează procurorii în referat.
Premierul de la acea vreme pretinde că nu a făcut decât ce trebuia.
„Vreau să ştiţi că nimeni n-a exercitat niciun fel de presiune asupra mea să se încheie acel contract. Eu n-am exercitat niciun fel de presiune asupra nimănui să se încheie acel contract. Dacă îmi amintesc bine, acea hotărâre de guvern avea vreo șapte semnături, de la miniștri PSD sau PDL, care erau competenți în materie și, ca atare, contractul s-a derulat conform prerogativelor legale stabilite de către specialiști. Și, repet, tot ce am discutat despre acest contract în 2009 se regăsește pe stenogramele din ședinta de Guvern”, a declarat Emil Boc.
Povestea cu iz penal a contractelor Microsoft începe în urmă cu 12 ani. În septembrie 2003, Guvernul României încheie un acord cadru cu Microsoft pentru cumpărarea a 50.000 de licenţe la preţ redus pentru computerele din întreaga administraţie publică centrală.
Anchetatorii susţin că întreaga afacere stă sub semnul corupţiei și a fost pusă la cale de Claudiu Florică, directorul Fujitsu Siemens Computers România. El ar fi pus bazele unei rețele care urmărea cumpărarea politicienilor ce urmau să facă lobby pentru semnarea unui contract din care dispărea preţul redus.
Trei guverne, cel puţin zece miniştri şi trei prim-miniştri au avizat, timp de zece ani, unul dintre cele mai mari contracte din istoria Romaniei moderne. 105 milioane de dolari şi 110 de milioane de euro au fost plătite pentru închirierea unor programe de computer, cu preţuri duble faţă de cele ale pieţei de profil.
- Etichete:
- emil boc
- pdl
- dna
- vasila blaga
- dosarul microsoft
- gabriel sandu
- finantare pdl
- mita microsoft
- denunt gabriel sandu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News