Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat joi că procurorii anticorupție vor face contestație în anulare la decizia Curții de Apel din Alba Iulia care a suspendat o pedeapsă pronunțată pentru abuz în serviciu invocând o hotărâre a Curții Constituționale.
Curtea de Apel Alba Iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta fusese condamnat pentru abuz în serviciu şi a contestat pedeapsa în baza hotărârii CCR referitoare la articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu. Decizia Curții Constituționale din iunie 2016 spune că articolul din Codul penal referitor la abuzul în serviciu este constituțional în măsura în care prin sintagma „în mod defectuos” se înțelege „prin încălcarea legii, a unei ordonanțe sau ordonanțe de urgență a Guvernului”.
Judecătorii au explicat în motivare că funcționarul public a fost condamnat pentru că a încălcat prevederi dintr-o hotărâre de guvern, așadar nu din legislație primară, ci secundară, motiv pentru care s-a ajuns la anularea pedepsei.
„Acea soluție de la Curtea de Apel Alba Iulia, care dă o soluție cu privire la o contestație la executare eu n-o pot comenta. Pot să vă spun că după apariția acelei decizii, noi am analizat motivarea. Am decis, împreună cu colegii care au participat la ședința de judecată, să atacăm cu contestație în anulare”, a anunțat Laura Codruța Kovesi.
„Vă pot spune că este o decizie izolată (decizia Curții de Apel Alba – n.r.). Am studiat practica judiciară cu privire la contestațiile la executare soluționate exact pentru aceleași motive de către alte instanțe, inclusiv decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, și este o soluție izolată”, a punctat șefa DNA.
„În cursul anului trecut, după apariția deciziilor Curții Constituționale, au fost mai multe soluții de condamnare pentru infracțiunea de abuz în serviciu, sunt 70 de persoane condamnate pentru infracțiunea de abuz în serviciu, deci această infracțiune nu a fost dezincriminată”, a arătat Laura Codruța Kovesi. „Tot Curtea Constituțională nu a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu, vă rog să vă uitați la punctul 2 al deciziei. Scrie respinge excepția de neconstituționalitate pentru infracțiunea prevăzută de art. 13, indice 2 din Legea 78, care este o infracțiune de abuz în serviciu dată în competența DNA. Deci nu avem de-a face cu o dezincriminare, este o soluție izolată, noi o să atacăm cu contestație în anulare. O să vedem dacă mai sunt și alte decizii. În situația în care vom identifica și alte decizii, vom sesiza procurorul general pentru formularea unui recurs în interesul legii”, a precizat procurorul-șef DNA.
Practica judiciară, după decizia CCR, a fost constantă. Dacă am avut o încălcare a legii prevăzută în legislația primară, persoanele respective au fost condamnate, a mai spus Kovesi, care a repetat că decizia curții din Alba este izolată, alte instanțe hotărând altfel în dosare similare.
După publicarea deciziei CCR și a motivării în Monitorul Oficial, la DNA în toate cazurile cu abuz în serviciu pentru care s-au făcut trimiteri în judecată s-au făcut în conformitate cu decizia CCR, pe încălcarea legislației primare. Există dosare care au ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu trimise în judecată în ultimii trei ani, sunt peste 1.170 de persoane care se judecă în acest moment pentru acest tip de infracțiune, a menționat Kovesi.
Citiți și: EXCLUSIV. Prima anulare a unei condamnări pentru abuz în serviciu nu are legătură cu OUG 13
Parchetul General: Prin decizia CCR din iunie 2016 nu a fost "dezincriminată” infracţiunea de abuz în serviciu
Motivarea instanței în cazul anulării abuzului în serviciu de la Alba-Iulia
Abuzul în serviciu: ce arată în realitate decizia Curții de Apel Alba-Iulia
Pedeapsă de abuz în serviciu, anulată în baza Deciziei CCR