©FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA
DNA, în perioada 2008 — 2016, Hexi Pharma a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la aproximativ 8 milioane lei.
„Astfel, societatea înregistra achiziții de la două societăți din Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații Hexi Pharma, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România”, au reținut anchetatorii.
Prin operațiunile menționate, susțin procurorii, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de peste 53,5 milioane lei, echivalentul a aproximativ 12 milioane euro, în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de aproape 4,7 milioane lei, echivalentul a peste un milion euro.
Potrivit unui comunicat al DNA, sumele obținute din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru și în România de către CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD.
Procurorii susțin că aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Dan Condrea și ale tatălui acestuia (suma totală de aproape 1.240.000 euro), fie în conturile unei rețele formate din nouă societăți controlate de Miron Panaitescu, în baza unor operațiuni de consultanță fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracțională a banilor — suma totală de peste 2.768.000 euro.
DNA precizează că plățile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acești bani au fost retrași în numerar și au fost folosiți pentru achiziția de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârșirea de infracțiuni, cât și de apropiați ai acestora.
„Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie — 13 mai, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârșite de către reprezentanții Hexi Pharma, Dan Condrea a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecților Uliana Ochinciuc (229.024 euro) și Radu Ochinciuc (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite”, se arată în comunicat.