DNA crede că au dispărut acte din sediul Apa Nova
24 septembrie, ora 8 dimineaţa. Procurorii DNA intră în sediul central Apa Nova Bucureşti şi timp de 12 ore caută documente din care să reiasă că șefii companiei au plătit mită pentru a primi aprobarea Municipalităţii să scumpească apa livrată în București. Cu puțin înainte de ora 20, perchezițiile se încheie și anchetatorii pleacă cu 28 de milioane de hârtii. Adică toate contractele, anexele și facturile emise de Apa Nova din 2007 până astăzi. Din teancul de documente lipsesc însă câteva contracte-cheie pentru investigaţie. Nu au fost de găsit. La o jumătate de oră de la plecarea anchetatorilor, două persoane necunoscute intră în sediul companiei. Rămân în clădire până la prima oră a dimineţii. Primii angajaţi care sosesc la serviciu găsesc birourile şefilor de la Apa Nova răscolite.
Procurorii DNA spun că vizita nocturnă a fost ocazia perfectă ca acte importante - care dovedeau presupusele infracţiuni - să fie scoase din companie. În acelaşi timp se putea demonta şi tehnologia cu care se bănuieşte că au fost spionaţi angajaţii Apa Nova.
Procurorii îşi bazează scenariul pe discuţiile pe care le-au înregistrat între angajaţii Apa Nova, înainte de percheziţii.
Angajaţi Apa Nova interceptaţi de DNA:
Angajat Apa Nova: O să vin să semnăm procesele alea verbale pentru... alea vechi.
Director Apa Nova: Păi?
Angajat Apa Nova: Deja au început să intre în trepidații oamenii pe aici, că vor să se pună la punct cu toate documentele, că de acum se așteaptă la orice.
Director Apa Nova: Bravo, foarte bine. Să fim sănătoşi.
Angajat Apa Nova: Să scăpăm de bube. Că sunt multe bube vechi, să nu ne prindă cu ele.
Sursa: rechizitoriul DNA
Procurorii spun că „bubele” de care vorbeau angajaţii Apa Nova ar fi fost chiar contractele problemă, care mascau mita trimisă consilierilor municipali din Bucureşti. Ce nu ştiau salariaţii Apa Nova este că au fost interceptaţi şi după plecarea anchetatorilor.
Angajaţi Apa Nova interceptaţi de DNA:
Angajat Apa Nova: Au luat documentele... cât au găsit.
Director Apa Nova: Da.
Angajat Apa Nova: Sunt unele care, destul de multe găsite, altele pe care nu avem.
Director Apa Nova: Dar ce nu avem în principiu?
Angajat Apa Nova: Păi, n-au găsit, la unele contracte nu au găsit în spate rapoarte, proiecte și așa mai departe.
Director Apa Nova: E bine. Am înțeles. Dar s-au purtat frumos?
Angajat Apa Nova: Au fost deosebit de eleganți.
Sursa: rechizitoriul DNA
Procurorii spun că e suspect că nici camerele de supraveghere nu au surprins chipurile celor doi necunoscuți, dar și faptul că șefii Apa Nova nu au raportat incidentul la poliție.
Procurorii DNA susţin că actele ar fi dispărut în urmă cu două săptămâni, după ce procurorii au plecat de la percheziţii. Două persoane necunoscute ar fi intrat în sediul Apa Nova şi ar fi forţat birourile în care lucrau directori din companie.
Anchetatorii spun că cei doi ar fi putut sustrage acte importante în anchetă, cu atât mai mult cu cât nu fuseseră găsite anumite documente despre care angajaţii, conform mai multor interceptări, afirmau că trebuie ascunse.
Mai mult, procurorii spun că acea vizită nocturnă nu ar fi decât un paravan pentru sustragerea unor acte.
Cei doi necunoscuţi ar fi stat până dimineaţă în sediul Apa Nova, astfel că ar fi avut timp să demonteze şi aparatura de interceptare a angajaţilor.
Scenariile procurorilor au fost făcute publice judecătorilor de la Curtea de Apel Ploieşti unde s-a judecat contestaţia DNA faţă de decizia instanţei inferioare de a-i cerceta sub control judiciar pe cei trei inculpaţi.
Instanța a apreciat însă că nu există riscul ca inculpații să influențeze ancheta prin distrugerea sau falsificarea unor documente.
"În ceea ce privește înscrisurile, rezultă din probatoriile administrate până în prezent că acestea au fost ridicate de la domiciliile inculpaților și cele două societăți comerciale implicate, cu ocazia perchezițiilor domiciliare, efectuate cu autorizarea judecătorului de drepturi și libertăți, și prin urmare nu există riscul distrugerii acestora, fiind în posesia și la dispoziția organelor de urmărire penală", se arată în motivare.
De asemenea, instanța a considerat că nici riscul plăsmuirii unor documente nu mai este actual, pe motiv că probele pe care se bazau suspiciunile procurorilor, respectiv o discuție interceptată la data de 26 august 2015 și declarația unui martor, se referă la momente anterioare celei de-a doua descinderi a organelor de anchetă.
"În plus, se constată că niciunul dintre inculpați nu deține o funcție în cadrul vreuneia dintre societățile menționate implicate, așa încât riscul este unul prezumat iar nu dovedit", se mai menționează în motivare.
Curtea de Apel Ploiești a respins pe 30 septembrie, ca nefondată contestația formulată de procurorii DNA față de decizia Tribunalului Prahova care a respins propunerea de arestare a celor trei inculpați, plasându-i sub control judiciar.
Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influență (2 infracțiuni) și cumpărare de influență (2 infracțiuni), iar fostul trezorier PNL Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, consilier personal al primarului Sorin Oprescu în perioada 2008 — 2015, sunt acuzați de trafic de influență.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News