DNA a cerut președintelui Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea
Data actualizării: Data publicării:
Direcția Națională Anticorupție a trimis astăzi Administrației Prezidențiale referatul prin care cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, fost ministru. El a demisionat din Senat după proteste ce au avut loc în urma votului prin care senatorii nu au încuviințat cererea DNA, așa că procurorii așteaptă acum răspunsul președintelui Klaus Iohannis.
Actualizare 12:15. Cererea DNA a ajuns la Palatul Cotroceni. Urmează ca președintele Klaus Iohannis să dea un aviz în cazul solicitării DNA.
„Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui GABRIEL OPREA, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, având în vedere că au reieșit indicii rezonabile cu privire la participarea acestuia la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în perioada în care deținea funcția ministerială”, se arată în comunicatul DNA.
„Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale și constituționale și având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu data de 01 octombrie 2016 (publicată în Monitorul Oficial). Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea Președintelui României”, precizează procurorii.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a înregistrat la Senat demisia din calitatea de senator, începând cu 1 octombrie, el prezentând pe Facebook, în 26 septembrie, facsimilul demisiei sale şi afirmând că împotriva sa a acţionat o reţea care încearcă să şteargă identitatea naţională şi valorile tradiţionale. Senatul a luat act de demisie pe 4 octombrie.
Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat în 1 septembrie cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională şi fost ministru al Afacerilor Interne, pentru ucidere din culpă în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.
Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost respinsă, pe 19 septembrie, în plenul Senatului, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii, 45 ”pentru” şi şase abţineri.
Direcţia Naţională Anticorupţie arăta că respingerea de către Senat a cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea face imposibilă stabilirea răspunderii penale a fostului ministru al Internelor pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, ancheta penală pentru ucidere din culpă fiind blocată prin votul majorităţii senatorilor.
În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.