DEZBATERE. Cum se va termina actualul scandal din CSM
Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, consideră că scandalul actual din sistemul judiciar, unde se derulează proceduri de revocare a unor membri CSM, după ce la conducere a fost ales un procuror, vine ca urmare a unei acțiuni de „asmuțire” din partea USL. „Cred ca principiul este dezbină-i ca să-i stăpânești. Cred ca USL asta face: îi dezbină, îi asmute pe judecători contra procurorilor ca să-i stăpânească”, a spus în „Jurnalul de seară” Monica Macovei.
„Principiul după care acționează în aceste zile USL pare să fie divide et impera. Sau, mai exact: dacă nu poți să-i stăpânești, dezbină-i, inițiat de ministrul Mona Pivniceru, executorul dorințelor USL, și susținut de diverși membri USL pe plan mediatic”, a scris Monica Macovei și pe blogul personal.
„Poate că se calmează și înțeleg că sunt dezbinați în mod intenționat unii împotriva altora, nu sunt de acord că de ani de zile există antipatie între judecători și procurori. (...) Sper că acei judecători care au pornit aceste proceduri de revocare (a membrilor CSM) să înțeleagă că ce s-a întâmplat e legal, să înțeleagă că pentru un vot nu poți să revoci pe cineva”, a declarat Monica Macovei.
„Revocarea tuturor membrilor CSM e o bătaie de joc”, a adăugat europarlamentarul PDL.
Fostul ministru al Justiției aprobă demersul procurorilor de a solicita Guvernului o clarificare privind statutului lor. „Foarte bine fac, să spună clar! Nu că nu știu ei statutul, să-i determine să spună clar, să se refere la lege și să nu mai arunce așa cu vorbe”, a declarat Monica Macovei.
„Să spunem că CSM era un organism unit în această perioadă, așa cum a fost altadată, tot mi se pare OK să te adresezi premierului sau altui politician care face astfel de declarații de intervenție în justiție”, este de părere europarlamentarul PDL.
Pe de altă parte, Cristian Pârvulescu nu este de acord nici cu poziția procurorilor, nici a judecătorilor, despre care consideră că au conotații politice.
„Este un război politic, categoric, în sensul general al termenului, nu sunt partizane, nu sunt politicianiste, dar sunt politice”, consideră președintele APD.
Cristian Pârvulescu a declarat că nu este convins că se poate opri actuala procedură de revocare a membrilor, dar că scandalul nu poate să dureze foarte mult și s-ar putea opri în câteva zile. „Important e că să fie în favoarea justiției, să iasă întărită de aici”, a conchis Pârvulescu.
Suține actuala procedură de numire a șefilor procurorilor
În aceeași emisiune, Monica Macovei a declarat că susține în continuare actuala procedură de numire a procurorului general al României și a procurorului-șef al DNA.
„Eu sunt cea care l-a propus pe Daniel Morar și susțin în continuare acest sistem de propunere de către ministru, pentru că atunci știi cine e responsabil, daca cineva crede că Daniel Morar a făcut dosare politice sau proaste, eu pot fi arătată cu degetul”, a declarat Monica Macovei.
„Cred că mereu trebuie să fie o persoană responsabilă de numiri. Cred în continuare în răspundere”, a spus Monica Macovei, care a declarat că îi va cere demisia actualului ministru, Mona Pivniceru, pentru că a avansat aceleași propuneri, care nu au primis avizul favorabil al CSM, la președinție.
Mai mult, Monica Macovei consideră că nu e normal ca ministrul Justiției să se consulte cu premierul în ceea ce privește nominalizările pentru conducerea Ministerului Public și DNA, în contextul în care premierul s-a pronunțat, cu apreciere, la adresa celor doi procurori propuși se Mona Pivniceru.
Fostul ministru a declarat că a dorit să fie o justiție independentă, iar DNA a instrumentat dosare cu politiceni din toate partidele, din toată țara.
Din punctul de vedere al Monicăi Macovei, USL ar intenționa să oprească condamnările din dosarele care îi vizează pe politicieni. „Ei (USL – n.r.) ar fi vrut să butonez și eu sau Băsescu, pentru că un judecător sau procuror butonat de oricine va fi butonat și de ei când vin la putere”, a spus Monica Macovei.
În plus, Monica Macovei consideră „o gafă” faptul că premierul Victor Ponta s-a pronunțat față de o decizie a instanței în cazul dosarului lui Dan Voiculescu și a enumerat o serie de declarații similare ale premierului și a conchis: „Ponta a început să preia justiția”.
Filmul alegerilor din CSM
Zilele acestea au loc întâlniri ale instanțelor care au declanșat proceduri de revocare a membrilor CSM ca urmare a alegerilor pentru conducerea Consiliului.
Curtea de Apel Cluj a decis miercuri cu 38 de voturi din 42 revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a judecătoarei Alinei Ghica, fostul preşedinte al forului.
Miercuri, Asociaţia Magistraţilor din România a cerut demisiile de onoare ale membrilor CSM şi au subliniat că, în cazul în care acestea nu vor fi depuse, vor solicita declanşarea procedurii de revocare.
Vinerea trecută, judecătoarea Alina Ghica şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM. A fost respinsă, iar alegerea unui nou vicepreşedinte a fost amânată pentru săptămâna aceasta. În prima parte a aceleiaşi şedinţe, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost ales preşedinte al CSM, spre nemulţumirea Asociaţiei Magistraţilor din România.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News