Parlamentarii care au lucrat la legea ce eliberează condamnaţii înainte de termen dacă stau în penitenciare insalubre sunt miraţi că deţinuţii fac cereri să fie mutaţi din celule noi şi moderne în cele aglomerate şi vechi.
Închisori modernizate la Arad şi Giurgiu sunt pe sfert goale pentru că infractorii vor să stea de pildă la Focşani sau Iaşi, cu grad de ocupare de 150 la sută, ca să scape mai repede de gratii.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, unul din cei care au adus modificări Legii recursului compensatoriu, spune că a aflat de la Digi24 că deținuții cer să fie transferați în închisorile insalubre și suprapopulate.
„Părându-li-se unor deținuți că au anumite avantaje, acela să capete 6 zile la lună, caută să dea fuga spre cele proaste”, spune Eugen Nicolicea, deputat PSD.
Nicolicea dă vina pe Administrația Naținală a Penitenciarelor, despre care spune că trebuia să ia măsuri, ca să nu permită transferuri în închisorile supra-aglomerate.
„Trebuiau puse niște condiții și să fie de bună-credință și anume că nu poți să accepți pe cineva să se mute de undeva în alt loc unde nu mai are loc. Supraglomerezi o anumită zonă”, precizează Eugen Nicolicea, deputat PSD
Deputatul PNL Ioan Cupșa, membru în Comisia juridică, spune că ANP ar fi făcut abuzuri.
„Aici e sarcina celor care gestionează, e vorba despre Administrația Națională a Penitenciarelor. Nu trebuie să admită nicio cerere care este un abuz”, afirmă Ioan Cupșa, deputat PNL.
Cupșa afirmă că reprezentații puterii sunt vinovați de golirea închisorilor moderne și suprapopularea celor insalubre.
„În timp, prin amendamente care au fost formulate de către PSD-ALDE, s-au modificat normele care fac parte din Legea recursului compensatoriu”, menționează Ioan Cupșa, deputat PNL.
Cea mai importantă modificare la Legea recursului compensatoriu, care i-a determinat pe deținuți să ceară să fie transferați în închisorile supra-populate, se referă la reducerea pedepsei cu o cincime, dacă ești închis într-o închisoare care îți oferă un spațiu mai mic de 4 metri pătrați și condiții improprii. Inițial, proiectul de lege prevedea o compensare de doar 3 zile la 30 de zile efectuate, dar Eugen Nicolicea a dublat oferta.
E. Nicolicea - Amendamentul a venit din altă parte, n-are rost să spun, 9 zile a fost.
Reporter - De la cine?
E. Nicolicea - Cred că Marton Arpad a fost. Mie îmi aparține reducerea de la 9 la 6.
Deputatul UDMR Marton Arpad a fost contactat de Digi24, dar a refuzat să ne ofere un punct de vedere.
PNL cere acum abrogarea Legii recursului compensatoriu. Deja a fost depus un proiect de lege în aceast sens, chiar de către deputatul Ioan Cupșa.
„Este o lege nepotrivită, nesănătoasă pentru societatea românescă. Noi ne mai dorim încă ceva, ne dorim să înăsprim condițiile pentru eliberarea condiționată”, declară Ioan Cupșa, deputat PNL.
Ioan Cupșa este singurul deputat PNL care a votat pentru adoptarea Legii recursului compensatoriu în forma actuală.
„Pe site apare un singur vot pentru, al meu. Exact, a fost o eroare. A fost o eroare materială”, spune Ioan Cupșa, deputat PNL.