În prima zi de aplicare a Legii privind recursul compensatoriu au fost eliberați 529 de deținuți, iar alți 3.349 de deținuți au dobândit dreptul de a primi eliberare condiționată. Dintr-o statistică emisă de Administrația Națională a Penitenciarelor rezultă că pe porțile închisorilor au ieșit mai ales condamnați pentru furt calificat, tâlhărie, viol și omor. Potrivit datelor ANP, nu ar fi părăsit închisoarea, în prima zi de aplicare a legii, niciun condamnat pentru fapte de corupție. Nu este însă exclus ca persoane condamnate pentru fapte de corupție să se găsească pe lista celor care vor părăsi în viitorul apropiat penitenciarele, ca urmare a calificării pentru eliberare condiționată.
Infracțiunile pentru care au fost condamnați cei eliberați, după numărul descrescător al cazurilor (indiferent că verdictul a fost pronunțat după vechiul sau noul Cod Penal):
- Furt calificat - 166
- Tâlhărie - 92
- Viol - 47
- Tâlhărie calificată - 43
- Omor - 18
- Furt - 18
- Înşelăciune - 18
- Ultraj - 13
- Încălcarea Legii privind combaterea traficului şi consumului de droguri - 12
- Omor calificat - 9
- Lovire sau alte violenţe - 8
- Omor deosebit de grav - 6
- Conducerea unui vehicul fără permis de conducere - 5
- Distrugere - 4
- Încălcarea Legii privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane - 4
- Încălcarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice - 4
- Trafic de minori - 4
- Lipsire de libertate în mod ilegal - 3
- Act sexual cu un minor - 2
- Încălcarea Codului Vamal - 2
- Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe - 2
- Evadare - 2
- Influenţarea declaraţiilor - 2
- Proxenetism - 3
Administrația Națională a Penitenciarelor nu are însă și statistica infracțiunilor comise de cei 3.349 de deținuți care s-au calificat pentru a beneficia de eliberare condiționată.
„Referitor la faptele pentru care sunt condamnaţi deţinuţii care îndeplinesc vocaţia pentru a fi analizaţi în comisia pentru liberare condiţionată, menţionăm că acestea sunt variate şi cuprind întreaga arie a faptelor care constituie temei al răspunderii penale”, a precizat ANP.
De menționat că, în afara celor care au părăsit deja închisorilor și a celor care s-au calificat pentru a beneficia de eliberare condiționată, și ceilalți deținuți vor avea reducerea pedepselor. Cu circa 20% potrivit calculelor făcute de digi24.ro pe când proiectul era încă în dezbaterea Parlamentului.
„Reiterăm faptul că toate persoanele condamnate au intrat în aria de reglementare a Legii nr. 169/2017, beneficiul compensatoriu aplicându-se indiferent de regimul de executare sau faptă, astfel că, pentru fiecare 30 de zile de custodie în condiţii necorespunzătoare, persoanelor private de libertate li se consideră executate suplimentar 6 zile din pedeaspa aplicată”, a precizat ANP.