Renumitul profesor doctor Mihai Lucan ar fi încercat să oprească investigaţiile DIICOT. Ar fi vrut să ascundă banii despre care se suspectează că au fost obţinuţi ilegal şi să se răzbune pe colegii care-i stăteau în cale, indiferent de consecinţe. Informaţiile apar în referatul prin care s-a propus arestarea reputatului profesor. În acelaşi document, procurorii DIICOT spun că, în timpul percheziţiilor, ginerele lui Lucan a încercat să fugă cu impresionante sume de bani şi cu o mulţime de bijuterii.
Acuzat de DIICOT că în ultimul deceniu ar fi delapidat Institutul de Transplant Cluj-Napoca cu peste 5 milioane de lei, profesorul Mihai Lucan va fi cercetat sub control judiciar. Procurorii antimafia ceruseră arestarea sa şi au prezentat judecătorilor situaţii de-a dreptul uluitoare.
„(...) cu ocazia efectuării unui transplant renal (...), pentru a-l pune într-o situaţie dificilă pe martorul (...), cu care se afla într-o stare de vădită contradictorialitate (...), inculpatul Lucan Mihai a manipulat de o aşa manieră instrumentarul chirurgical practicând o incizie asupra sinusului arterei renale, într-o zonă care nu era vizibilă (...), părăsind la scurt timp sediul institutului”, se arată în referatul DIICOT.
S-a întâmplat în martie anul acesta, iar specialiştii spun că şansele în astfel de cazuri ca rinichiul să mai fie transplantat sunt infime. Procurorii DIICOT au arătat judecătorilor şi că Mihai Lucan a aflat că este investigat şi a luat legătura cu mai multe persoane sus-puse, în speranţa că ancheta va fi oprită. În plus, ar fi transferat importante sume de bani către diferite persoane pentru a li se pierde urma şi ar fi încercat să ascundă şi alţi bani. De altfel, chiar şi în timpul audierilor, i-au căzut din buzunar 5.000 de euro.
La fel şi ginerele său, doctorul Mihai Sabin Măgureanu. A încercat în ziua percheziţiilor să se facă nevăzut cu un rucsac ticsit de bani şi bijuterii.
În rucsac se aflau 65.000 de lei, 3.300 de euro, 2.000 de dolari, patru carduri bancare, 35 de inele, 19 lanţuri, 9 brăţări, 49 de cercei, 4 pietre şi 20 de ceasuri de lux.
Luat la întrebări, Mihai Sabin Măgureanu le-a spus procurorilor că soţia l-a rugat să ducă ceasurile şi bijuteriile la reparat. Mai mult, în rezervorul unei maşini aparţinând familiei, procurorii au găsit alţi 10.000 de euro. În casa medicului Lucan, au găsit 600.000 de euro, bani despre care presupun că au fost făcuţi ilegal, folosind resursele Institutului de Transplant.
Au fost identificaţi 159 de oameni, care în loc să fie operaţi gratuit la institut, au plătit sume cuprinse între 3 şi 7 mii de euro clinicii profesorului Mihai Lucan. Culmea, toţi s-au recuperat pe paturile institutului. Tot aici şi-au făcut analizele ori alte proceduri medicale.