Decret prezidențial. Petre Tobă nu mai lucrează la MAI
Data actualizării: Data publicării:
Fostul ministru de interne, Petre Tobă, a ieşit la pensie. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului general de poliţie Tobă Petre cu Ministerul Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei. Fostul ministru este urmărit penal pentru favorizarea infractorului, după ce a refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuieli nelegale din fondurile operative.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 29 decembrie decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor general de poliție Tobă Petre cu Ministerul Afacerilor Interne”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Președintele Klaus Iohannis a semnat acest decret, după ce ministrul de Interne a aprobat cererea lui Petre Tobă de a ieși la pensie. El era pus la dispoziţie, după ce a fost obligat să demisioneze din cauza anchetei de la Departamentul de Informații și Protecție Internă. Procurorii DNA îl acuză că pe Petre Tobă că a încercat să-l favorizeze pe Gabriel Oprea, predecesorul său la şefia Ministerului de Interne - cercetat în acelaşi dosar - şi nu a pus la dispoziţie câteva documente cerut de anchetatori.
Petre Tobă a demisionat pe 1 septembrie din funcţia de ministru al Afacerilor Interne după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative, conform News.ro.
În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi lucrători din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.
Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.
„Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", au precizat procurorii înainte ca Tobă să-şi dea demisia.
În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.
Dosarul a fost supranumit „Limuzina”, deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.
Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.