Legea privind popririle pe veniturile obţinute de persoanele fizice din contracte de muncă este neconstituţională, a decis CCR. Legea prevedea ca datoriile salariaţilor reţinute la angajator să nu mai fie executate şi la bănci, prin conturile de salarii, potrivit News.ro.
Legea, care a stat în Parlament trei ani şi a fost trimisă recent preşedintelui pentru promulgare, stabileşte că executorii judecătoreşti vor trebui să se asigure că veniturile obţinute din contracte de muncă nu vor mai fi poprite la bănci, dacă datoriile pentru care au fost emise titluri executorii au fost reţinute la angajator.
În forma finală adoptată de Parlament este prevăzut că executorii judecătoreşti vor putea înfiinţa poprirea, în baza existenţei unei hotărâri judecătoreşti executorii sau a oricărui alt titlu executoriu, asigurându-se, pe tot parcursul executării, că acelaşi titlu executoriu nu este pus în executare atât la locul de muncă şi/ sau de plată al debitorului, cât şi la conturile sale bancare.
Astfel, veniturile obţinute din contracte de muncă, virate în conturile bancare ale angajaților, după reţinerea de către angajator a sumei poprite în baza unui titlu executoriu, nu vor mai putea face obiectul nici unei alte reţineri ulterioare, sub nici un motiv, se menţiona în proiectul de lege.
Guvernul a sesizat însă Curtea Constituțională în privința acestui act normativ.
Astăzi, CCR a decis că legea este neconstituțională în ansamblul său, deoarece este lipsită de „claritate, precizie şi previzibilitate”.
Judecătorii constituționali mai spun că „înlăturarea posibilităţii de valorificare pe calea executării silite a unui titlu executoriu prevăzut de lege, altul decât o hotărâre judecătorească”, îl face pe creditor să își piardă dreptul de proprietate, ceea ce încalcă articolul 44 din Constituție, referitor la garantarea şi ocrotirea în mod egal a dreptului de proprietate privată.
Decizia CCR, luată cu unanimitate de voturi, este definitivă.