Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti explică de ce protocoalele încheiate între parchete și SRI nu au efecte asupra celor vizaţi de anchete.
Într-un proces soluţionat anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibilă o solicitare de anulare a două protocoale, încheiate în 2005 şi 2009 de cele două instituţii. În motivare, magistratul explică de ce a luat decizia: documentele stabilesc proceduri de lucru şi de cooperare între Ministerul Public şi serviciul de informații şi nu au efecte juridice, adică nu influenţează drepturile şi obligaţiile unor persoane.
„Celor două protocoale le lipseşte dimensiunea de a da naştere, a modifica sau a stinge raporturi juridice, cu alte cuvinte de a produce, prin ele însele, efecte juridice (de a naşte/modifica/stinge drepturi sau obligaţii în privinţa unui subiect de drept/cerc de subiecţi), fiind, dimpotrivă, acte ce stabilesc proceduri de lucru interne/de cooperare instituţională la nivelul celor două instituţii care le-au semnat, SRI şi PÎCCJ”, se arată în motivare.
Motivarea Curţii vine cu o săptămână înainte ca judecătorii de la Curtea Constituţională să decidă dacă semnarea protocoalelor SRI-Parchetul general a încălcat legea fundamentală şi a dus la un conflict între Ministerul Public şi Parlament.
Principalul argument: protocoalele au creat proceduri de anchetă paralele, care au completat codurile penale. Decizia instanţei nu este definitivă.