FOTO: MEDIAFAX
Avocaţii din Baroul Bucureşti au decis amânarea verdictului, după o şedinţă în care au discutat mai bine de patru ore. O primă concluzie ar putea veni peste două săptămâni, când o comisie, special constituită să analizeze dacă Adrian Năstase mai este demn să fie avocat, va prezenta un raport.
„În urma analizei făcute de această comisie, se va proceda la admiterea de consiliul baroului a unei decizii în legătură cu situația sa în calitate de avocat”, a declarat Ilie Iordăchescu, decan al baroului București.
Statutul profesiei de avocat prevede că un membru al breslei care a fost condamnat pentru fapte de natură penală comise cu intenţie trebuie exclus din organizaţie. În primăvară, Baroul Bucureşti a decis, în urma unui vot, ca Adrian Năstase să rămâna pe lista avocaţilor, chiar dacă suspedat. O decizie contestată de colegii săi din ţară, care au protestat şi au reuşit astfel să obţină redeschiderea cazului. Consiliul avocaţilor a considerat însă că nu poate decide dacă Adrian Năstase face sau nu de ruşine profesia, după ce a fost condamnat pentru corupţie, chiar dacă judecătorii care au pronunţat sentinţa au fost categorici.
„Corupția clasei politice din România, personificată cel puţin la nivelul anului 2004 de inculpatul Năstase Adrian, reprezintă un fenomen care nu mai poate fi tolerat de către societatea românească, justiţia fiind obligată să riposteze cu fermitate ori de câte ori are de-a face cu un asemenea caz”, se arăta în motivarea condamnării lui Adrian Năstase.
Mediul academic a fost, la rândul său, tranşant. Universitatea Bucureşti l-a dat afară pe Adrian Năstase, considerând că acesta nu mai este demn să predea drept constituţional studenţilor.
Fostul premier nu a dorit să facă nicio declaraţie în legătură cu procedurile care îl privesc.
Tot marți, Baroul a decis să amâne şi verdictele în cazul altor doi avocaţi condamnaţi. Florin Costiniu, fost judecător condamnat pentru corupţie, şi Cătălin Voicu, fost senator găsit vinovat pentru fapte similare, rămân deocamdată avocaţi, până în momentul în care instanţa de judecată va trimite sentinţa scrisă la Barou.