Explicaţiile vin în contextul în care Curtea Constituţională a publicat, miercuri, motivarea deciziei luate în dată de 16 februarie cu privire la neconstituţionalitatea articolului din Codul de Procedura penală în baza căruia SRI făcea interceptări în dosare penale.
„Că urmare a acestei decizii, probele considerate că fiind obţinute în mod nelegal nu sunt înlăturate în mod automat. Curtea Constituţională a explicat acest lucru în cuprinsul deciziei 383/2015, acolo unde a statutat că aceste nelegalităţi urmează regimul nulităţilor absolute şi relative.
Nulităţile absolute sunt cele prevăzute în mod expres în Codul de Procedura penală, iar nulităţile relative sunt toate celelalte neregularităţi. Ceea ce este cel mai important este că aceste nulităţi relative nu pot fi ridicate decât până la un anumit moment procesual şi doar dacă neregularitatea actului nu poate fi înlăturată altfel. Judecătorii ştiu toate aceste lucruri şi vor proceda în consecinţă, de la caz la caz”, a declarat Daniel Morar pentru Hotnews.ro.
În Codul de Procedura Penală, nulităţile absolute sunt definite în articolele 280-281, iar cele relative la art. 282, acesta din urmă fiind şi cazul interceptărilor SRI.