Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 decid, marți, dacă Dan Voiculescu va fi sau nu eliberat condiționat. Procurorii DNA se opun eliberării, mai ales că penitenciarul Rahova a dat aviz negativ.
Un coş mare de supermarket, plin cu lucrări ştiinţifice. Peisaj mai puţin obişnuit pe holurile instanţelor de judecată. E o scenă care a avut loc la judecătoria sectorului 5. Coşul cu lucrări a fost adus la solicitarea procurorilor anticorupţie, care se opun eliberării lui Dan Voiculescu.
Procurorul DNA a cerut amendarea Penitenciarul Rahova pentru că nu a trimis copii ale cărţilor „pretins ştiinţifice” scrise de acesta. Avocaţii lui Dan Voiculescu au depus la instanţă mai multe cutii cu manuscrise şi lucrări scrise de Voiculescu din 1974 până în 2016.
Ședinţa de judecată fiind întreruptă până la ora 16.00 pentru ca procurorul să le studieze.
După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi: „Omenirea, încotro?", „Dezvoltarea economică durabilă", „A patra cale", „Efecte de antrenare a investiţiilor străine în economia românească 1990-2014", „Economia românească", „Investiţii străine directe - vector al dezvoltării economice", „Managementul riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor europene", „Clasa de mijloc - teoria şi practica antreprenorială", „Consideraţii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale" şi „Teoria valorii - Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale". Şapte dintre acestea au recomandări de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.
În dosarul ICA au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă.