Patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania, judecate pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la abuz în serviciu, au fost achitate definitiv de magistrații Curții de Apel Cluj. Decizia instanței se bazează pe faptul că aceștia au comis încălcări ale unor obligații prevăzute în acte normative inferioare, nu în legi sau ordonanțe de Guvern.
Fostul director general al SC Electrica Nord Transilvania Gabriel Ruga şi alte două persoane din fosta conducere a societăţii erau acuzate de abuz în serviciu, iar o a patra persoană, de complicitate la abuz în serviciu. Toți inculpații au fost achitați, în urma unei decizii definitive dispuse, luni, de Curtea de Apel Cluj.
Purtătorul de cuvânt al instanţei clujene, Lucian Marian, a declarat, marţi, pentru News.ro că decizia de achitare s-a bazat pe hotărârea Curţii Constituţionale din iunie 2016, „prin care a fost interpretată norma privind abuzul în serviciu”.
„Vorbind cu unul dintre membrii completului, am înţeles că decizia de achitare pentru abuz în serviciu sau participare la abuz în serviciu s-ar baza pe decizia Curţii Constituţionale din iunie 2016, prin care a fost interpretată norma privind abuzul în serviciu. Mai concret, analizând faptele pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii, s-a ajuns la concluzia că acele îndatoriri sau obligaţii pe care le-ar fi încălcat nu erau prevăzute de lege sau OUG, ci de acte normative inferioare”, a declarat Lucian Marian.
Dosarul în cazul celor patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania a fost deschis de către procurorii DNA Cluj în anul 2009, ei fiind acuzaţi că în perioada 2002-2004 au cumpărat electronice contrafăcute.
Decizia Curții de Apel Cluj vine la scurt timp după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a anulat pedeapsa în cazul fostului secretar general al Consiliului Județean Hunedoara Dan Daniel. Acesta a fost condamnat definitiv, în aprilie 2016, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că ar fi intervenit în desfășurarea examenului pentru postul de director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Hunedoara. După cum rezultă din comunicatul remis de DNA la momentul trimiterii în judecată a lui Dan Daniel, era vorba în dosar de încălcarea Hotărârii de Guvern nr. 611/2008, deci nu de încălcarea vreunei legi sau ordonanțe.
Decizia Curții Constituționale din iunie 2016 spune că articolul din Codul penal referitor la abuzul în serviciu este constituțional în măsura în care prin sintagma „în mod defectuos” se înțelege „prin încălcarea legii, a unei ordonanțe sau ordonanțe de urgență a Guvernului”.