ACTUALIZARE 15.00. Avocaţii lui Mircea Băsescu a depus o nouă cerere pentru a fi eliberat, solicitarea de revocarea a măsurii arestării urmând să fie discutată în 21 iulie, de Tribunalul Bucureşti.
Judecătorii au apreciat că eliberarea inculpatului ar perturba ordinea publică şi au reţinut că apărarea invocată de acesta în timpul procesului "este lipsită de veridicitate".
Judecătorii au remarcat că ipoteza unui împrumut pentru justificarea banilor primiţi nu este veridică, întrucât între părţi nu s-a semnat un contract de împrumut.
În plus, din interceptările realizate de membrii familiei Anghel reiese că suma de bani nu a fost acordată ca împrumut, ci pentru presupuse intervenţii la magistraţi pentru soluţii favorabile lui Sandu Anghel, se arată în document.
Judecătorii au notat că deşi presupusele fapte penale au avut loc în 2011 şi 2012, ele au încă rezonanţă şi impact puternic asupra opiniei publice, avâdn în vedere că este vorba despre fapte de corupţie grave.
Este foarte grav că Mircea Băsescu s-a folosit de ascendentul pe care îl avea asupra familiei Anghel, fiind naş - , precum şi de calitatea sa de frate al preşedintelui României.
În 27 iunie Curtea de Apel Bucureşti a menţinut măsura arestului preventiv pentru Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână.
Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influență, pentru că ar fi primit bani de la familia lui Sandu Anghel pentru a interveni în sensul obținerii unei sentințe favorabile în dosarul acestuia. Marian Căpățână este acuzat de complicitate la trafic de influență.
Pe de altă parte, mai mulţi membri ai familiei Anghel sunt trimişi în judecată pentru că l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu încă de acum un an, dar şi anul acesta, în lunile mai şi iunie, cu dezvăluirea acelor înregistrări. Plângerea în acest caz a fost depusă de Mircea Băsescu.
Acuzaţiile aduse de DNA
„În perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
„La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.
Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop.
Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).
Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător”, potrivit procurorilor.