Procedura de revocarea a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost declanşată, în urma unui demers al Adunării Generale a judecătorilor de la Curtea de Apel Braşov.
Hotârărea a fost luată cu majoritate de voturi, a precizat pentru Digi24 unul dintre judecătorii care a luat parte la şedinţă.
Judecătorii de la Curtea de Apel Brașov consideră că Lia Savonea, prin acțiunile ei, nu garantează independența justiției.
Lia Savonea a ajuns în CSM ca reprezentant al curților de apel și este nevoie ca 10 curți de apel să sprijine acest demers pentru ca solicitarea de revocare să ajungă la CSM.
Demersul judecătorilor brașoveni este susținut și de două asociații ale magistraților.
Lia Savonea participă la întâlnirea de astăzi cu premierul Viorica Dăncilă pe tema controversatei OUG 7. Mai multe asociații ale magistraților au refuzat invitația, motivând că ar fi trebuit consultați înainte de adoptarea odonanței de urgență. Acum, ei cer abrogarea ordonanței.
Premierul Viorica Dăncilă a spus, înainte de întâlnirea cu reprezentanți ai magistraților, că Guvernul nu va renunţa la OUG 7. Ea a spus, însă, că unele lucruri care au creat nemulţumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate.
Anunțul vine în condițiile în care tot mai multe instanțe și parchete se alătură protestului față de OUG 7. Astăzi, DIICOT a anunțat că-și suspendă activitatea timp de 4 ore pe zi, până pe 8 martie.
Pe de altă parte, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să transmită o solicitare Guvernului României în pentru abrogarea OUG 7, cu excepția prevederilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM.
Procurorul general Augustin Lazăr, a cerut Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale pe OUG 7. Șeful Parchetului General invocă, în scris, o serie de argumente, de la încălcarea atribuțiilor constituționale ale Consiliului Superior al Magistraturii la prejudicierea statutului constituțional al procurorilor.