Cum profită mafia din Europa de pe urma crizei economice generate de coronavirus. “Virusul, la fel ca mafia, nu respectă frontierele”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia images pistol bani mafia
Sursa foto: Profimedia Images

Pandemia de coronavirus oferă o nouă oportunitate de afaceri mafiei italiene și nu numai. Deși infracțiunile de prostituție, trafic de droguri și șantaj sunt afectate de restricțiile de circulație, grupările de crimă organizată profită de criza economică. Mafia poate oferi lichiditate firmelor cu probleme financiare, în schimbul acționariatului, potrivit Politico.

De-a lungul istoriei lor de 150 de ani, grupările de crimă organizată din Italia au profitat de pe urma situațiilor de urgență precum cutremure și epidemii de holeră. Mafia furniza lucrători agricoli, “aranja” contracte de construcții sau încasa fonduri menite pentru salubritatea orașului.

În timpul crizei economice din Italia, grupările de tip mafiot au spălat banii obținuți din traficul de droguri investind în afaceri cu probleme, mai ales din nordul pensinsulei, pentru a obține controlul acestora. Iar Italia nu este singura țară în care funcționează această procedură de lucru.

“Virusul, la fel ca mafia, a demonstrat că nu respectă frontierele. Este precum apa, se mișcă oriunde este un spațiu gol”, spune generalul Giuseppe Governale, șeful Direcției de Investigații Antimafia din Italia.

Având în vedere că toată Europa este cuprinsă de această epidemie, iar carantina afectează economia, activitatea infracțională cel mai probabil va crește în întregul bloc comunitar în lunile ce urmează, avertizează autoritățile.

“Niciun stat UE este ocolit de problema asta”, a afirmat Sabrina Pignedoli, un europarlamentar al Mişcării Cinci Stele, care recent a organizat un eveniment în Parlamentul European pentru a spori starea de conștientizare asupra activităților de tip mafiot. Și grupările de crimă organizată din Rusia și Albania pot reprezenta un risc, potrivit europarlamentarului.

“Nu e doar o problemă italiană”, declară Pignedoli.

Metoda de lucru

Mafia are o metodă specifică de lucru pentru a profita de momentele de criză. Organizațiile infracționale din Italia, în special 'Ndrangheta, grupare care controlează mare parte a comerțului european de cocaină, va căuta să ofere lichiditate companiilor aflate în dificultate, în schimbul acțiunilor în companie, potrivit lui Maurizio De Lucia, procurorul-șef al orașului sicilian Messina.

“Mafia oferă un împrumut unui patron care are nevoie de bani. El știe cu cine are de-a face, dar se gândește că poate să gestioneze situația. Se înșeală”, spune De Lucia, care descrie ceea ce el numește ca fiind “metoda”.

După aceea, mafia de obicei îi cere patronului să angajeze pe cineva, un favor pe care îl poate cu greu refuza. “Persoana angajată începe apoi să dea ordine, să schimbe produsele sau să plănuiască o renovare. Proprietarul protestează, spunând că este compania sa. Însă i se răspunde «Nu mai este»”, spune De Lucia.

Proprietarul este transformat într-un “prestanome”, sau o persoană de fațadă pentru mafie, care beneficiază de reputația și relația firmei cu băncile.

Direcția centrală a poliției italiene și-a avertizat forțele de ordine să se aștepte la acțiuni agresive în afacerile de pe lanțul de furnizori agro-alimentari, infrastructura de sănătate, rezerve medicale dar și în sectorul HORECA. Grupările de tip mafiot caută din ce în ce mai mult statele cu economii în creștere, precum cele din Europa de Est. Paradisurile fiscale și statele UE care sunt mai puțin atente la spălarea de bani ar putea de asemenea deveni ținte, spune Pignedoli, europarlamentarul Mișcării Cinci Stele din Italia.

Mafia deja s-a infiltrat în economia germană și are o poziție puternică în Spania, mai ales în hoteluri și turism, potrivit lui Pignedoli, citată de Politico. S-au infiltrat de asemenea în Franța și Belgia.

În ultimul deceniu, mafia italiană a dezvoltat o expertiză în sustragerea fondurile europene destinate lucrărilor structurale, ceea ce s-ar putea întâmpla și acum. Guvernele Europei alocă bani în această perioadă în procesul de reconstrucție a economiilor afectate.

‘Ndragheta în special a exportat acest sistem de acțiune în alte state europene, mai ales în Europa de Est, spune Pignedoli. Jurnalistul Ján Kuciak a fost asasinat în 2018 în timp ce investiga fenomenul în Slovacia.

“Vor acționa oriunde sunt oficiali de stat coruptibili, care cad în capcană fie pentru că sunt naivi, fie că sunt dispuși să se lase corupți”, afirmă Governale, șeful antimafia din Italia.

Investițiile masive din infrastructură menite relansării economice vor oferi de lucru și afacerilor în spatele cărora au loc de obicei activități infracționale. Sectoarele vizate sunt construcțiile, producția de ciment și transportul de mărfuri.

Deși controalele asupra licitațiilor publice au ca scop deconspirarea acțiunilor infracționale, numărul mare de investiții planificate la începutul epidemiei ar putea însemna că aceste proceduri sunt grăbite și mai puțin eficiente în a detecta afacerile ilegale, potrivit lui Governale.

Noi oportunități de afaceri ilegale

Unele grupuri infracționale dezvoltă noi activități care exploatează starea de urgență, potrivit unui raport Europol, agenția UE pentru combaterea criminalității, citat de Politico.

Comerțul cu măști, mănuși și produse farmaceutice de contrabandă este “în plină expansiune” în economiile afectate de pandemie, potrivit Europol. Luna trecută, o operațiune transnațională derulată de agenție a dus la 121 de arestări. De asemenea, au fost confiscate produse farmaceutice care probabil erau nocive și 34.000 de măști chirurgicale, în valoare totală de 13 milioane de euro.

Europol a raportat și tâlhării în mai multe state ale UE unde au fost folosite metode identice. Făptașii pretindeau că sunt forțe de ordine sau personal de medical care oferea materiale cu informații, produse de igienă sau “teste corona”.

Redactor web: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri