Monica Macovei a explicat la Digi24 că în evaluarea unui candidat pentru funcții înalte în magistratură este importantă și părerea psihologului, care „citește” respectivul candidat în ceea ce privește integritatea, rezistența, atitudinea, răspunsurile directe.
„De exemplu, la Daniel Morar, psihologul mi-a spus – pe el îl enervează de câte ori aude asta: „Omul ăsta e acru ca o murătură, nu va socializa cu nimeni”. Și eu am spus: asta ne trebuie, un procuror-șef nu trebuie să socialieze cu politicieni! Și în general, cu cât mai puțină lume. E un sacrificiu al meseriei, dar asta este, poți să-ți iei altă meserie”, a declarat Monica Macovei.
Ea a comentat la Digi24 scandalul în care e implicată actuala șefă a DIICOT, Alina Bica, și a explicat că și aceasta a fost evaluată de un psiholog, în 2006, când s-a înscris la șefia DIICOT. Pe atunci Monica Macovei era ministru al Justiției, iar Alina Bica nu a luat concursul. A obținut însă această funcție în 2013, la propunerea premierului Victor Ponta.
„Procurorul nu trebuie să fie dintr-o tabără sau alta. Procurorii nu sunt cu Băsescu, cu Macovei, cu Ponta...(...) Magistrații nu sunt dintr-o echipă sau alta politică, chiar dacă ajung secretari de stat. (...) Tu când îl numești trebuie să te uiți la independența de politic în primul rând, la putere, la rezistență, putere și acțiune sub stres. Te uiți la a nu avea legături cu lumea politică”, a subliniat Monica Macovei.