Recordurile înregistrate până acum ar putea fi doborâte, după ce într-unul dintre procesele deschise în cazul Colectiv s-au cerut peste 30 de milioane de euro daune morale. Iar suma ar putea creşte.
Cel mai recent proces în care s-au acordat daune morale record este cel al copilului de patru ani ucis de câini fără stăpân pe un teren privat din Bucureşti. Curtea de Apel a decis că părinţii şi fratele copilului trebuie să primească 1,4 milioane de euro, menţinând astfel hotărârea Judecătoriei.
În motivarea primei sentinţe pronunţate în acest dosar, judecătorul notează că trauma psihică suferită de membrii familiei Anghel poate avea efecte pe termen lung, iar toate datele strânse în proces arată că nu există şansa unei recuperări complete în urma tragediei care a avut loc lângă un parc din Sectorul 2 al Capitalei.
Daunele trebuie plătite, se arată în sentinţă, de proprietarul terenului, trimis după gratii trei ani, dar şi de Administraţia Domeniului Public Sector 2, care nu a asigurat respectarea normelor de împrejmuire a suprafeţei.
Un alt caz în care mediatizarea a cântărit greu în stabilirea daunelor este cel al incendiului din august 2010, de la maternitatea Giuleşti. Familiile victimelor tragediei au primit, în total, peste patru milioane de euro daune morale.
Judecătorii explică, în motivare, că prin amploare şi consecinţe, incendiul de la maternitatea Giuleşti a avut un impact deosebit, atât asupra societăţii, cât mai ales asupra părinţilor care şi-au pierdut copiii internaţi într-o unitate sanitară, motiv pentru care trecerea timpului nu a estompat trauma suferită. Este unul dintre motivele pentru care magistraţii au hotărât să acorde daune morale considerabil mai mari decât în alte cazuri de ucidere din culpă sau vătămare corporală din culpă.
Considerente similare sunt avute în vedere şi în procesele civile. CNADNR a fost obligată să îi plătească, în 2014, un milion de euro daune morale unei tinere care şi-a pierdut o mână într-un accident rutier.
"Instanța a apreciat că asigurarea unei reparaţii, în parte, a traumei suferite de reclamantă în urma accidentului şi a consecinţelor care o vor marca pentru toată viaţa înseamnă acordarea daunelor morale în cuantumul solicitat prin cererea de chemare în judecată.", a motivat instanţa.