Scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat-o, joi seară, pe Adina Florea, propusă de Tudorel Toader la șefia DNA. Motivul: atitudinea schimbătoarea a acesteia față de modificarea legilor justiției.
Adina Florea a semnat anul trecut, alături de 3.000 de magistrați, o petiție pentru „retragerea legilor justiției în forma pe care o știm”, a reamintit jurnalistul.
„Iată ce spune, întrebată fiind în legătură cu asta acum, când e candidată la șefia DNA: Nu știu. Știu că a fost o inițiată o petiție electronică. E posibil să apară și semnătura mea. Nu știu. În legătură cu modificările intrate în vigoare, n-am nicio obiecție. Eu, ca procuror, trebuie să aplic aceste dispoziții. Cum poți să spui, procuror cu funcție, Nu știu? La procuror nu e alba-neagra, ori e albă, or e neagră. La procuror nu poate exista nuanța gri-șobolan în care trăiește o bună parte din clasa politică. La noi se trăiește mult în nișa asta gri-șobolan. Îți angajezi tu, procuror, semnătura? Tu spui că nu știi, că e posibil? Asta spune ceva despre doamna. Mie, cel puțin, îmi spune foarte multe”, a spus Cristian Tudor Popescu.
El a explicat și de ce ministrul Justiției are nevoie de Adina Florea la conducerea DNA: „Pe cine putea să pună domnul ăsta, Tudorel Toader, acolo decât pe cineva care să confirme, încă o dată, justețea raportului lui (cel în baza căruia a solicitat revocarea Laurei Codruța Kovesi, n.r.)? De aceea a pus-o, pentru că această doamnă să scrie acolo proiectul ei de management al instituției care să coincidă cu raportul domnului Toader. El de asta avea nevoie, de aceea a pus-o”.
Adina Florea are o experiență de 28 de ani în magistratură și a deținut mai multe funcții de conducere pe plan local. Este în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
În proiectul managerial cu care Adina Florea a candidat la șefia DNA, magistratul reia o bună parte din criticile enunțate de ministrul justiției la adresa Laurei Codruța Kovesi în raportul pe care l-a întocmit în urmă cu câteva luni cu privire la managementul DNA-ului, un document care a stat la baza propunerii de revocare a fostei șefe DNA. Criticile de acolo sunt identificate de Adina Florea în proiectul său drept principalele vulnerabilități care ar putea afecta activitatea DNA.
Citiți și: Cine e Adina Florea și ce viziune are pentru DNA. Tatăl, consilier PSD: „Fata mea face ordine acolo în trei luni”