Cine e Adina Florea și ce viziune are pentru DNA. Tatăl, consilier PSD: „Fata mea face ordine acolo în trei luni”

Data actualizării: Data publicării:
dna sigla

Adina Florea este propunerea ministrului justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA. Ministrul a ales-o dintre șase candidați, în condițiile în care a fost nevoie de o a doua procedură de selecție pentru această funcție, după ce Tudorel Toader s-a arătat nemulțumit de proiectele manageriale ale celor care își depuseseră candidatura.

Adina Florea are o experiență de 28 de ani în magistratură și a deținut mai multe funcții de conducere pe plan local. Este în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

În proiectul managerial cu care Adina Florea a candidat la șefia DNA, magistratul reia o bună parte din criticile enunțate de ministrul justiției la adresa Laurei Codruța Kovesi în raportul pe care l-a întocmit în urmă cu câteva luni cu privire la managementul DNA-ului, un document care a stat la baza propunerii de revocare a fostei șefe DNA. Criticile de acolo sunt identificate de Adina Florea în proiectul său drept principalele vulnerabilități care ar putea afecta activitatea DNA.

Magistratul promite că în cazul în care va ajunge să ocupe pentru următorii trei ani funcția de procuror-șef al DNA va lua măsuri pentru creșterea încrederii publice în instituție. Adina Florea consideră că încrederea DNA a fost afectată de unele acțiuni ale unor procurori anticorupție sau chiar ale fostei conduceri.

În planul său de management, Adina Florea mai vorbește despre reducerea dosarelor vechi, despre creșterea transparenței în ceea ce privește comunicarea publică a DNA sau despre o cooperare „loială cu alte instituții ale statului”.

Adina Florea a atașat și o bibliografie a planului său de management și la primul punct chiar este menționat acel raport întocmit de Tudorel Toader. Sunt și alte lucrări de specialitate semnate de mai mulți juriști, printre care și una semnată de ministrul justiției ( o selecție de hotărâri ale CEDO și ale Curții Constituționale).

Citiți și:  EXCLUSIV. Adina Florea, propusă șefă la DNA: Eu nu știu ca numele meu să fi apărut într-un dosar anticorupție

Adina Florea, aleasă de Toader pentru şefia DNA: Nu am obiecții față de modificările la Coduri

Tatăl, consilier local PSD la al șaselea mandat

Potrivit Adevărul, tatăl Adinei Florea, Dumitru Florea, este consilier judeţean PSD aflat la al şaselea mandat. Florea este sigur că fiica lui va face ordine în DNA în mai puţin de trei luni. Consilierul judeţean PSD Dumitru Florea, tatăl Adinei Florea, este inginer agronom de profesie, dar a intrat în politică alături de sociali-democraţi încă din anii '90 şi probabil va candida pentru a şaptea oară, dacă preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe, este de acord. „Am fost cu ei de la început, e nevoie în partid de oameni de încredere, nu de figuri din astea care numai măcăne, de care lumea e sătulă. Eu n-am schimbat partidul, am fost acolo şi la greu, şi la bine. Opinia mea a fost opinia mea, nu m-am amestecat cu găştile, ştiţi dvs... Mi-am văzut strict de treaba mea“, a declarat Dumitru Florea pentru „Adevărul”, precizând însă că nu și-a amestecat niciodată fiica în treburile de partid.

Adina Florea are 52 de ani și este singurul copil la părinţi. A fost crescută de bunica maternă, la Târgu Ocna. Acolo a făcut şcoala şi liceul, apoi a dat la Drept, în Bucureşti, unde a intrat din a doua încercare, dar și-a dorit de mică să facă această facultate.

Viziunea Adinei Florea despre DNA, așa cum reiese din proiectul managerial

Adina Florea invocă în proiectul de management pasivitatea fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în faţa unor semnale publice repetate de încălcare a legii de către unii procurori din DNA şi lipsa de preocupare pentru a verifica activitatea profesională şi conduita anumitor procurori vedetă şi chiar promovarea acestora ca fiind exemple de conduită şi probitate profesională.

Modul deficitar de soluţionare a situaţiilor de criză care au umbrit activitatea DNA este enumerat, de asemenea, printre principalele disfuncţionalităţi şi vulnerabilităţi.

Multe dintre aceste vulnerabilităţi şi difuncţii enumerate de Adina Florea se regăsesc între criticile pe care ministrul Justiţiei i le aducea Laurei Kovesi, notează News.ro.

Procurorul Adina Florea de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, propusă de ministrul Justiţiei pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), spune în proiectul de management cu care a candidat pentru această funcţie că un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Ea enumără, între „disfuncţiile esenţiale”, plasarea DNA în afara legii prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice, diminuarea încrederii publice în DNA prin activităţi explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror-şef sau respect instituţional intenţionat diminuat faţă de alte instituţii şi/sau autorităţi publice, cooperare loială deficitară şi obligaţia de rezervă eludată.

„Fără a nega lucrurile care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necometizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Fie că vorbim despre procurori cu funcţii de execuţie, fie (mai grav) că ne raportăm la cei cu funcţii de conducere, chiar la nivel de vârf, regăsim comportamnet care s-au îndepărtat simţitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei noastre, iar uneori chiar în conflict cu leagea", arată Adina Florea în proiectul de management.

Ea afirmă că, astfel, s-a ajuns ca prin contribuţia conjugată a unor membri ai corpului profesional din DNA să se recurgă, caz fără precedent, la revocarea procurorului şef al Direcţiei pentru „exercitarea discreţionară a funcţiei şi deturnarea activităţii de la combaterea corupţiei şi a instituţiei DNA de la rolul său legal şi constituţional”.

Adina Florea spune că procedura actuală de numire a conducerii DNA vine pe fondul acestei stări de fapt şi a unui climat de neîncredere care s-a propagat în societate raportat la activitatea propriu-zisă a procurorilor DNA..

„Consonantă cu una dintre ideile de forţă cuprinse în Raportul privind activitatea managerială de la DNA (al ministrului Justiţiei -n.r.) - Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele, îmi pun la dispoziţie toate resursele şi experienţa profesională acumulată în cei 27 de ani desfăşuraţi numai în activitatea de procuror, pentru recâştigarea încrederii acestei instituţii importante din România”, arată Florea în proiectul de management cu care a candidat pentru postul de procuror-şef al DNA.

Ea mai susţine, în proiect, că a identificat mai multe „disfuncţii esenţiale” în DNA, între care plasarea Direcţiei în afara legii prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice, diminuarea încrederii publice în DNA prin activităţi exlicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror-şef, respect instituţional intenţionat diminuat faţă de alte instituţii şi/sau autorităţi publice, cooperare lioală deficitară, obligaţia de rezervă eludată.

Proiectul managerial cu care Adina Florea a candidat pentru postul de la DNA poate fi consultat aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri